BecejOnLine Forum

Društvo => Društvo, dom i porodica => Temu započeo: Axl Axl Avgust 31, 2008, 11:05:24 posle podne

Naslov: Termoizolacija Vašeg doma?
Poruka od: Axl Axl Avgust 31, 2008, 11:05:24 posle podne
Nisam znao gde da otvorim ovu temu, nekako mi ovde izgleda najbliže poenti. Evo stize nam kraj leta, i polako stizu hladniji dani, zanima me ima li ko iskustava sa termoizolacijom? Mislim stiropor, spolja unutra... Da li ste radili, koliko vas je koštalo, za koji period se isplati ta investicija itd?
Naslov: Odg: Termoizolacija Vašeg doma?
Poruka od: Djordje P. Avgust 31, 2008, 11:32:20 posle podne
ja mec\\\'o stiropor, pomag\\\'o komamu :silly: nije teshko ;)
ne znam poshto je :P
Naslov: Odg: Termoizolacija Vašeg doma?
Poruka od: aleksandar tomic Septembar 01, 2008, 12:53:01 pre podne
vrlo brzo se isplati
Naslov: Odg: Termoizolacija Vašeg doma?
Poruka od: irena maric Septembar 01, 2008, 03:11:54 pre podne
Mi smo ove godine stavljali izolaciju.Kostalo nas je oko 600 evra(velika je kuca),bez majstora i iznajmljivanja skela.Sada, ako su vam potrebne skele,cena iznajmljivanja je 10 evra na dan-pa zavisi koje cete ljude angazovati i koliko ce brzo odraditi posao.
Da li se isplati,jos uvek ne znam,videcemo na zimu koliki ce biti racun za gas.Prosle godine najveci racun je iznosio 18.000 dinara.Sto i nije mnogo s obzirom da grejemo 150 kvadrati.
Jedino sto sam primetila da se ne cuje toliko buka od komsija,silno jutarnje kasljanje....
Naslov: Odg: Termoizolacija Vašeg doma?
Poruka od: TiDža84 Septembar 01, 2008, 08:33:49 pre podne
Mislim da ti je trska naj ekonomicnija,ekoloska...oko 100 dinara je metar kvadratni :)
Naslov: Odg: Termoizolacija Vašeg doma?
Poruka od: Goran Relic Septembar 01, 2008, 12:03:15 posle podne
Da se isplati isplati se.
Energenti su sve skuplji i skuplji.
Secam se da je ranije investicija izolacije kuce procenjivana na 10 god. sad verujem da se to prepolovilo.
Uostalom tu je Tata Boris pa nek kaze koju.
Naslov: Odg: Termoizolacija Vašeg doma?
Poruka od: Goran Čonkić Septembar 01, 2008, 09:01:04 posle podne
E ovako.
Mi smo prosle godine uradili DEMIT fasadu.(stiropor 5cm 25gramski)Izasla je cela kuca od 200m2 negde oko 70000din sav materijal. (stiropor,tiple,mreze i lepak). Ruke nismo placali jer je cale gradjevinac.

Usteda je sledeca.

Do prosle godine smo trosili 9-12tona uglja za lozenje u toku zime, a ove smo izasli 4tone...tako da se isplati definitvno vrlo brzo.

Ja preporucujem da ko ima toliko novca, a hoce redovno da uradi umesto stiropora stavi Styrodur(ili bar 40gramski stiropor - jeste skuplje al ima i razlike). Debljina od 5cm styrodura je ekvivalent termo i zvucnoj izolaciji zida od cigle debljine 35cm...

Ako nekog nesto jos zanima detaljnije, mozemo uz kaficu negde jer me malo mrzi da toliko kuckam... :D :D
Naslov: Odg: Termoizolacija Vašeg doma?
Poruka od: Boris Majstorovic Septembar 11, 2008, 02:49:53 pre podne
Evo ovako:

Energija se generalno rasipa u ovoj državi. Cene enrgenata su varirale do pre tri godine, tako da se dešavalo da se za zagrevanje jedne godine koristi električna energija, sledeće lož ulje , a treće godine drva, ugalj ili čak kukuruz u klipu! Cene nejčešće korišćenih energenata (gas, derivati nafte i čvrsto gorivo) je za poslednje dve-tri godine najmanje udvostručilo. Sa druge strane fabrike veštačkih termoizolacionih materijala niču kao posle kiše, sto je značajno uticalo na smanjenje cena . Iz svega ovoga lako se zaključuje da je termoizolacija lako dostupna i najbolja investicija u energetiku.
U zemljama koje su svesne da će cene energenata rasti, uvedene su i poreske olakšice za svaki smanjeni deo koeficijenta toplotne provodljivosti stambenih objekata. To naravno treba dokazati.
Termoizolacioni materijali koji se koriste u nasoj zemlji su različiti i generalno se dele na veštačke i prirodne.
Veštački materijali su značajno jeftiniji i uglavnom se koriste:
 ekspandirani polistirein u svim oblicima i varijacijam granulacija i gustina ( u narodu poznat kao stiropor - zastićeno ime je kuće koja je patentirala ovaj materijal tj.  BASF - Nemačka),
 poliuretan (ovo je verovali ili ne izum jedne Srpkinje koja nije mogla da patentira svoj patent u SFRJ i lepo to završila u V. Britaniji,a u narodu ovo je poznato kao PURPEN) i
 staklena i kamena vuna ( vlakna stakla ili krečnajaka prečišćena od fenola i formalina, vezana veštačkim smolama i uljima) za koju neki tvrde da je kancerogena.
Prirodni termoizolacioni materijali su pre svega
 presovana trska ( u narodu poznata i kao štukatur) kaučuk (prirodna guma) i
najbolja prirodna termoizolacija - pluta.
Planirani period otplate investicije u termoizolacije varira od vrste materijala i obima postavljanja i kreće se od 3,5 do 8 godina.

Na kraju želim da vas podsetim da se dosta toplote \\\"gubi\\\" kroz fugne i preklope prozora i vrata, tako da je početak i najjeftinija investicija dobre termoizolacije kuće izolaciona traka na svim preklopima prozora i spoljašnjih vrata.