BecejOnLine Forum

Mladi => Kancelarija za mlade => Temu započeo: Vojislav Prkosovacki Septembar 11, 2009, 02:31:35 posle podne

Naslov: Želite li da pohađate nastavu u Americi?
Poruka od: Vojislav Prkosovacki Septembar 11, 2009, 02:31:35 posle podne
Izvor:

http://www.ac-see.org/programs/hs-serb.htm
http://www.ac-see.org/programs/hs-citiesdates.htm

(http://www.ac-see.org/grafika/a-smyle.gif)

A-SMYLE: Američko-srpskocrnogorski omladinski liderski program razmene

Program američkog Stejt departmenta
pod rukovodstvom Američkog saveta za međunarodno obrazovanje

Program A-SMYLE će i ove godine ponuditi 68 stipendija učenicima srednjih skola iz Republike Srbije i 17 stipendija učenicima srednjih škola iz Republike Crne Gore u školskoj 2010/2011 godini. Svi učesnici programa će živeti u američkim porodicama domaćinima sirom Sjedinjenih Država i pohađati američke srednje skole.

Program će omogućiti učenicima da nauče nesto o građanskim dužnostima i drustvenim aktivnostima, da vide kako se demokratija sprovodi u Sjedinjenim Državama kao i da poduče Amerikance o svojoj zemlji i kulturi. Program je osmisljen da pruži priliku mladim ljudima iz Srbije i Crne Gore da razviju vestine koje će im biti potrebne da povedu svoju generaciju u 21. vek i da promovisu međusobno razumevanje među narodima Sjedinjenih Država i Srbije i Crne Gore. Nakon zavrsetka oni će postati deo mreže bivsih učesnika programa koji će raditi na unapređenju svog drustva putem drustvenih aktivnosti i promovisanja građanskog drustva.

Dobitnici stipendije će učestvovati u orijentaciji pre odlaska u Sjedinjene Države sto će im pomoći da se osećaju kao kod kuće u američkim porodicama i kao učenici američkih srednjih skola. Učenici će učiti o Sjedinjenim Državama iz prve ruke tako sto će učestvovati u porodičnom životu, pohađati skolu i učestvovati u dodatnim skolskim aktivnostima. Učesnici programa će, takođe, učiti o građanskom aktivizmu, učesću učenika u obrazovanju i nasleđivanju drugačije životne sredine. Po dolasku u svoju zemlju učenici će moći da učestvuju u radionicama za razvoj liderstva sto će ih pripremiti za drustveni napredak i građanski aktivizam u Republici Srbiji i Republici Crnoj Gori.

Dobitnike A-SMYLE stipendije bira nezavisna komisija američkih profesionalaca za obrazovanje i međunarodne odnose u Sjedinjenim Državama na osnovu pokazanih vrednosti u prijavnom materijalu. Vrednosti se određuju procenom pisane prijave, preporuka, veoma dobrog znanja engleskog jezika i spremnosti učenika na jednogodisnje iskustvo razmene.

Uslovi prijavljivanja - program za 2010/2011 godinu

- veoma dobro znanje engleskog jezika
- trenutno upisan u prvi ili drugi razred srednje skole
- građanin Republike Srbije ili Republike Crne GOre
- ispunjava uslove za US J-1 vizu za učenike srednjih skola
- rođen posle 1. 1. 1993. godine, a pre 15. 7. 1995. godine
- nije proveo duže od 3 meseca u Sjedinjenim Državama u poslednjih 5 godina
- ispoljava osobinu liderstva
- ispoljava želju da doprinese zajednici nakon povratka

Svim dobitnicima stipendija je obezbeđena povratna karta i džeparac za životne troskove. Oni će dobiti medicinsko osiguranje koje ne uključuje lečenje prethodnih zdravstvenih problema. Ovaj program je otvoren za sve srednjoskolce uključujući i učenike sa posebnim potrebama koji ispunjavaju uslove programa.

Prijavne formulare, kao i dodatne informacije mozete skinuti sa web stranica
 http://www.ac-see.org/programs/hs-serb.htm
http://www.ac-see.org/programs/hs-citiesdates.htm


Srecno!