BecejOnLine Forum

Društvo => Posao, novac, karijera => Temu započeo: Aljosa Duric Novembar 22, 2010, 06:24:44 posle podne

Naslov: Osnovna Svrha Volontiranja Za Civilno Društvo Je..
Poruka od: Aljosa Duric Novembar 22, 2010, 06:24:44 posle podne
Najnovija objava u nizu nezaobilaznih sadržaja kad su u pitanju informacijski resursi, društvene znanosti, sreća i blagostanje - Slobodni Planet, čovječanstvo, kritičko razmišljanje, znanost, nauka, edukacija, obrazovanje, znanje, preporod, svjesnost, evolucija... (http://cromalternativemoney.org/index.php/en/forum?func=showcat&catid=76)

Iako se o civilnom društvu u ovim modernim vremenima zaista mnogo govori, priča o \\\"civilnom društvu\\\" je do krajnje mjere nerazumljiva.

Gotovo je nemoguće ovih dana voditi razgovor o svijetu, nacijama, politici i demokraciji, a ne spomenuti čarobnu riječ \\\"civilno društvo\\\"; stoga bi neko mogao pomisliti da ljudi točno znaju na što misle kad upotrebljavaju ovaj termin i zašto je on toliko važan. Nažalost, jasnoća i jednostavnost su u raspravi o civilnom društvu odsutni; nedostatak preciznosti u definiranju prijeti potopom ovog koncepta plimom zbunjoze i kritika.

Ovisno o tome koja vam se verzija više sviđa, \\\"civilno društvo\\\" za one koji to vole vruće može značiti presudno smanjenje uloge politike u društvu kroz širenje slobodnog tržišta i osobnih sloboda; ili nešto drugo u potpunosti suprotno tome; alternativu autoritarnoj državi ili na primjer alternativu tiraniji slobodnog tržišta. Za one pak koji to vole umjereno, \\\"civilno društvo\\\" bi mogla biti nedostajuća karika u lancu vlast - društvo - demokracija, za neke se pod \\\"civilnim društvom\\\" podrazumijeva miješana juha društvenih nauka... Ako se nešto ne može objasniti, onda je to najlakše strpati u civilno društvo.

Da li je civilno društvo konzerva napunjena skupinama definiranim kao demokratske, građanske i civilizirane, ili je to dom za sve vrste udruga, uključujući i one seljačke ili necivilizirane?

Može li se civilno društvo graditi kroz tuđu financijsku pomoć i intervencije, ili je ono samo još jedna imperijalna fantazija? Š to bi trebalo učiniti s konceptom koji izgleda toliko nesiguran sam u sebe da su definicije srodne popisu psihičkih poremećaja? Ili su na kraju krajeva ova pitanja bitna samo za usku grupu znanstvenika koji njihovim proučavanjem zarađuju za goli život?

Kad ideja može značiti toliko puno toga, onda ona vjerovatno ne znači ništa - i to bi se moglo izvesti kao logičan zaključak.

Izgleda da je s obzirom na veliki broj različitih pogleda u ponudi nemoguće postići konsenzus, ali to se ne odnosi i na jasnoću. Veća jasnoća i bolje razumijevanje bi mogli poslužiti ne samo kao odskočna daska za plodnije razgovore o obećanjima i potencijalu civilnog društva kao temelja za bolje sutra, već i za razotkrivanje političkih slogana koji služe kao sklonište za doktrine, dogme i ideologije.

To što civilno društvo različitim ljudima znači različite stvari nam može pomoći u napredovanju prema boljoj budućnosti za sve jer lakše možemo zaobići lažne iluzije i podmukla razmišljanja.

Izvorno značenje građanskog društva je ono u kojem se civilno društvo tumači kao neka vrsta društva koje se identificira određenim idealima. Primarni cilj civilnog društva je bolje društvo.

Međutim, ako dobro društvo zahtijeva koordinirano djelovanje između različitih grupacija koje naginju u istom smjeru, kako onda to društvo odlučuje kojim smjerom treba poći budući da je puteva isto koliko i grupacija - bezbroj... Kako se dolazi do kolektivnih izbora koji trebaju predstavljati učinkovite načine i sredstva za ostvarenje primarnog cilja?

U viziji dobrog društva, kako postići ciljeve se malo spominje, a i u rijetkim prilikama u kojima do toga dođe, govornicu uvijek obavije magla.

Ne želeći pri tome umanjiti njihove zasluge, za maglu je najzaslužiji svijet dobrovoljnog rada - okosnica civilnog društva.

Evo dakle i ključnog pitanja za \\\"bosanski lonac\\\" teorije i prakse civilnog društva: koja je osnovna svrha volontiranja za civilno društvo?

Raspršivanje magle: Volonterstvo - Volontiranje Volontera Za Civilno Društvo U Svrhu... (http://cromalternativemoney.org/index.php/en/forum?func=view&catid=76&id=928)

.
Naslov: Odg: Osnovna Svrha Volontiranja Za Civilno Društvo Je..
Poruka od: Robbyn � Novembar 22, 2010, 09:57:08 posle podne
Sreća ovih spamera pa održavaju forum u životu :D
Naslov: Odg: Osnovna Svrha Volontiranja Za Civilno Društvo Je..
Poruka od: Djordje P. Novembar 23, 2010, 05:17:54 pre podne
ban? :)
Naslov: Odg: Osnovna Svrha Volontiranja Za Civilno Društvo Je..
Poruka od: Vojislav Prkosovacki Novembar 24, 2010, 03:13:29 pre podne
Nikako ban, molim lepo neka pojasni  :)
Naslov: Odg: Osnovna Svrha Volontiranja Za Civilno Društvo Je..
Poruka od: Bojan Maletic Novembar 25, 2010, 12:23:24 pre podne
svojim recima naravno,bez opcije copy/paste ;)