Autor Tema: URBANO....????? :?  (Pročitano 2893 puta)

Pa da! Aha!

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 67
    • Pogledaj profil
URBANO....????? :?
« poslato: Maj 10, 2008, 08:30:23 posle podne »
Urbano....Da li moze neko da mi pomogne???...Ste je to \\\"Urbano\\\"...Sta znashi za jedan grad kada ima urbaniju kulturu??? Sta je to sto je urbano u Beceju..a sta mu fali da bude josh urbaniji??? Koje su to aktivnosti i/ili ljudi koji bu Becej cinili urbanijim gradom..pa makar na tri dana???

PA???

Zoran Suboticki

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1707
    • Pogledaj profil
Odg: URBANO....????? :?
« Odgovor #1 poslato: Maj 11, 2008, 07:37:42 pre podne »
Pojam urbano se često koristi kao sinonim za \\\"gradsko\\\". Da li jednu sredinu, kao što je Bečej, urbanim ili \\\"gradskim\\\" čini sve ono što se može podvesti pod širi pojam - \\\"civilizacijsko\\\"? Da li je \\\"urbano\\\" imati vodovod, kanalizaciju, uređenu saobraćajnu infrastrukturu, uređene arhitektonske i urbanistički sređene celine /ulice, trgove, parkove/, električnu mrežu,dobru telekomunikaciju, internet...? U tom smislu je Bečej podosta \\\"urbanizovan\\\", ali stanje stvari je takvo da ima još posla na pretek. Jednom rečju, naše institucije nisu \\\"urbane\\\", već...e jbg, ne mogu da ih definišem.

Š to se tiče floskule \\\"urbana kultura, e tu dragi moj prijatelju, možemo imati problem. Najpre, zbog samog shvatanja pojma kulture. Ono što uglavnom označavamo floskulom \\\"urbana kultura\\\" obuhvata i ono što je neki kulturni mejnstrim i nešto što je kulturni andergraund.  Ima li toga u našem gradu u dovoljnim \\\"količinama\\\" i dovoljnom kvalitetu - pa probaj i sam da odgovoriš. Po meni nema, naravno. To je jedna stvar. A druga je: ima li dovoljno potencijalnih konzumenata kojima bi se ta \\\"urbana kultura\\\" plasirala? Po meni, nema ni toga.
Noćni štimung nekoliko dobrih kafića /sa sve svirkama uživo/ nije dovoljan da bi se život jedne varošice označio \\\"urbanim\\\". Blizina Novog Sada nas \\\"zapahnjuje\\\" tim urbanim vetrovima, ali to je tek povetarac koji ne može ni šiške da nam pomeri. Tako Bečej tavori između \\\"sela\\\" i \\\"grada\\\".
Ja recimo puno polažem na OKB. Ali on je nedovoljan. Nama za početak treba jedan ozbiljan Kulturni centar mladih, kao jedan multimedijalan i multifunkcionalan prostor! Ja sam to predložio pre nekoliko godina, napravio elaborat i pikirao prostor - bivši hotel Milo, odnosno bivša policijska stanica. I sam možeš zamisliti na koliko sam razumevanje naišao?!
 Ali tu onda dolazimo do problema: ako ga opština bude finansirala, onda će stranke odmah tu uposliti svoje omladinske dijabole . I stvar bi propala pre nego što bi se i porodila.

Pa da! Aha!

  • Jr. Member
  • **
  • Poruke: 67
    • Pogledaj profil
Odg: URBANO....????? :?
« Odgovor #2 poslato: Maj 11, 2008, 10:01:49 posle podne »
Dragi moj Rez-u...

Ovo je onoga sto sam se najvishe i plasio...DA CU DOBITI SAMO JEDAN ODGOVOR! Pre sveda ciljao sam na drugi pasus tvog odgovora..koji mi se 100% svodja...tj. tako je! Becheju fali malko urbanije kulture..jer sam pojam toga..po meni.. proshiruje vidike u BCH....daje nove mogucnosti mladima...zabavu...rekreaciju...mnoge druge stvari koje danas mlade interesuju...ali nemaju gde to da rade..

Po meni ovo je jedan ogroman problem BCH-a jer je i to jedan od razloga zasto mladi NE ostaju u BCH. Novi Sad i Subotica u velikim kolichinama nude mladim razne akcije, terene,...kvalitetan program gde se mladi tamo mogu istaci...i pokazati ono sto znaju da rade...

Dragi forumasi...razmislite o ova dva posta!

Pozdrav!

katarina kurcubic

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 819
    • Pogledaj profil
Odg: URBANO....????? :?
« Odgovor #3 poslato: Maj 11, 2008, 10:13:27 posle podne »
Ovaj grad je mali,ali opet,ne toliko da bi nam samo ovo pruzio...Da bi bio urbaniji,neko mora da ima ideje,da ih prenese i naravno,mora da postoji neko ko moze da ideju sprovede u stvarno...Toga nema...Nema nikog ko ce za pocetak popraviti mermer u centru,ko ce postaviti nove klupe,a zatim slede i ostale stvari,malo manje bitnije od ovih,ali opet one koje ce vise doprineti da grad izgleda urbano.Ja sam navikla da zivim u Beceju,kakav god on bio i ne bezim u Novi Sad,samo smatram da on ima vise da pruzi.Predpostavljam da ce tako ostati do daljnjeg.Ovaj grad nece imati puno toga da pruzi:ni za zabavu,ni za bolji zivot..Tako da,jedimo sta ja mogu da uradim je uzivam u povetarcu koji mi donosi Novi Sad...

Nikola Kurcubic

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1249
    • Pogledaj profil
Odg: URBANO....????? :?
« Odgovor #4 poslato: Maj 11, 2008, 11:08:58 posle podne »
Ne znam kako da objasnim sebi zasto sam se uputio u ovu besmislenu misiju odgovora na ovu temu.
Becej i urbano? Pa nisam bas siguran da moze da bude urban grad koji stagnira vec dobrih dvadeset godina, i niko se osim nekih pojedinih slucajeva ne doseljava u ovu varos a svaki dolazak i povecanje broja stanovnika donosi nesto novo i razne oblike urbanog. Dalje, pojava belami-ja. Ima i u Beogradu takvih klubova ali odavno i svaki ima svoju publiku. Ali u Becej dolazi posle svih ovih godina upoznavanja sa muzikom i sa kvalitetom te iste muzike. I kao takva, ta muzika, tacnije sund nailazi na interesovanje velikog broja dece. Da nije tako, kao i sve ostalo bi propalo veoma brzo.
Svaka cast za razna desavanja na polju kulture, ali sve je to malo. Red fest je prvo vece desavanje i daj boze da postane tradicija. Retke posete nekih zvucnijih imena koja sebe smatraju urbanim trendom su opet povezana sa velicinom grada, a tu smo slabi.
Gde su posete grupa koje sviraju muziku koja se nikada nije posebno primala u Beceju, Soul, Blues ili Jazz a postoje dobre grupe kod nas. Sve se zavrsava na kucnom slusanju
muzike koja ne postoji na koncertima u nasoj varosi.
A o urbanom, a vezano za infrastrukturu i samu kulturu korisnika ovog Beceja, ne bih ni da pocinjem.
Uostalom prebrojte samo koliko imamo u gradu kanti za otpatke , onih malih za svakodnevnu upotrebu, a to je prapocetak urbane sredine, cista sredina.