Autor Tema: konkurs --> DEMOFEST Banja Luka  (Pročitano 3975 puta)

Vojislav Prkosovacki

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 493
    • Pogledaj profil
konkurs --> DEMOFEST Banja Luka
« poslato: Maj 13, 2008, 05:04:54 posle podne »
http://www.demofest.org/prijava.html

DEMOFEST je osmišljen kao grandiozan pop/rock demo festival, na kojem se takmiče neafirmisani muzički sastavi koji žele da predstave svoj autorski rad. Cilj takmičenja je afirmacija perspektivnih muzičkih bendova i stvaralaštva u domenu muzike.

 
Demofest će se održati u Banjaluci u ljetnjem periodu, u toku mjeseca jula,  avgusta i septembra na otvorenom prostoru. Okosnicu umjetničkog kvaliteta festivala čini izuzetno profesionalan žiri, u čijem sastavu će se naći mnogi poznati i priznati muzičari iz zemalja regiona.

 
U produkcijskom smislu, Demofest će biti realizovan na izuzetno visokom nivou:


    * Visoko profesionalan žiri, sa poznatim i priznatim muzičarima iz zemalja regiona
    * Profesionalna audio i video scenska tehnika
    * Obezbjeđen televizijski prenos
    * Obezbjeđena potpuna podrška MTV Adria
    * Izuzetne nagrade za pobjednike:

 

Pravo učešća na Demofestu je dodijeljeno potencijalnim takmičarima iz svih zemalja regiona. Pozitivna reakcija mladih muzičara će sigurno ispratiti ovaj događaj.

 

Demofest karakteriše sljedeće:

 

    * Pravo učešća na konkursu imaju svi DEMO bendovi iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.
    * Nakon konkursa, žiri bira ukupno 30 bendova za takmičenje
    * Takmičenje će se realizovati kroz ukupno 5 koncerata na otvorenom prostoru (tvrđava Kastel-Banja Luka) - 3 kvalifikaciona, polufinalni i finalni koncert, uz obavezno prisustvo žirija
    * Period održavanja Demofest-a: jul, avgust i septembar 2008. godine
    * Obezbjeđen televizijski prenos
    * Obezbjeđena potpuna podrška MTV Adria
    * Izuzetne nagrade za pobjednike:

1. Nagrada žirija: profesionalno snimanje albuma i TV spota u profesionalnom

studiju i izdavanje albuma

2. Nagrada publike: profesionalna binska oprema za bend

3. Nagrada akreditovanih novinara: profesionalna produkcija singla i TV spota
 

 

KONKURS

Muzički sastavi koji će imati priliku pokazati svoje umijeće na festivalu biće odabrani putem konkursa, koji je otvoren od 15.aprila do 15.maja. Pravo učešća na konkursu imaju svi demo bendovi iz domena pop, rock, hip-hop ili R\\\'N\\\'B muzike i pripadajućih muzičkih žanrova, koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.


 

Nakon konkursa žiri će donijeti odluku koji kandidati mogu da nastupe na sceni, pred publikom, uberu dio slave, ili osvoje vrijedne nagrade. Maksimalno 30 bendova će biti odabrano prema njihovim muzičkim kvalitetima, cijeneći pri tome autorski rad, aranžman i izvođenje.

Da bi ostvarili svoje pravo učešća, zainteresovani kandidati trebaju dostaviti Prijavu koja sadrži:

   1. Popunjen formular „Prijava za konkurs\\\" (dostupan na www.demofest.org)
   2. Minimalno 2 autorske demo pjesme (MP3 ili Audio CD, pri čemu snimak ne mora biti studijskog kvaliteta)
   3. Pripadajući tekst dostavljenih pjesama
   4. Fotografiju benda
   5. Logo benda (JPEG fajl)  (nije obavezno)

Jedini kriterijum kojim će se žiri voditi pri odabiru učesnika, koji su se prijavili putem konkursa, je nesumnjivo kvalitet muzike i doprinos koji takav autorski rad može da ostvari u muzičkoj kulturi.
 

TAKMIČENJE

Takmičarski dio Demofesta će biti realizovan kroz ukupno 5 koncerata, koji će se održati na otvorenom prostoru u periodu od avgusta do septembra 2008. godine.

Koncerti su podijeljeni u cjeline od kojih su 3 kvalifikacionog karaktera. Na svakom od tri koncerta biće odabrana po tri benda koja će nastupiti na polufinalnom koncertu. Na ćetvrtom, finalnom koncertu biće dojeljene nagrade dok će na petom pobjednik festivala imati priliku da nastupi sa afirmisanim muzičarima iz regiona.

 

(ILUSTRACIJA - Š EMA KONCERATA)

 

Na svim koncertima žiri bira kandidate koji prelaze u sljedeći krug, izuzev finalnog koncerta, gdje će prvoplasiranog birati žiri, drugoplasiranog publika, i trećeplasiranog akreditovani novinari, kako slijedi:

   1. Nagrada žirija: profesionalna produkcija albuma i TV spota
   2. Nagrada publike: profesionalni instrumenti za bend
   3. Nagrada akreditovanih novinara: produkcija singla i TV spota

 

 

Odabir gore navedenih nagrada je izvršen na osnovu razmatranja problematike demo bendova, koja prije svega predstavlja nedostatak resursa za materijalizaciju stvaralaštva. Navedene nagrade garantuju maksimizaciju njihovih muzičkih potencijala i popularnosti među publikom.

 

Takmičenje će imati potpunu podršku medija, posebno elektronskih. Popularizacija takmičenja i velika vidljivost postići će se televizijskim prenosom, kao i potpunom podrškom MTV Adria, koja važi za visoko relevantnu muzičku medijalnu kuću.

 

MISIJA DEMOFESTA

 

Misija Demofest-a je neskromna, a pri tom vrlo realna - revolucija kulture. Želja je da se stvori prostor u kome će nadareni mladi ljudi iz Republike Srpske i drugih prostora imati priliku da stvaraju, i da njihovo stvaralaštvo nađe put ka publici. Da im stvori priliku za povezivanjem sa  istim interesnim grupama širom zemalja u regionu i to preko susreta i zajedničkog nastupa, u kome se razvija takmičarski duh, stremljenje ka boljem i prepoznavanje najboljeg.

 

Demofest želi da istakne autorski rad i stvaralaštvo, kao i kvalitet, a pri tome da u potpunosti nadjača kulturu šunda i kiča. Osnovni principi koji Demofest vode kao ispunjenju ovakve misije su:

 

    * DEMOFEST je kontrapunkt kulture šunda i kiča
    * DEMOFEST vraća fokus na stvaralaštvo
    * DEMOFEST potvrđuje da rad i trud donosi uspjeh
    * DEMOFEST mladima garantuje šansu