Autor Tema: Dodeljena sredstva lokalnim samoupravama za omladi  (Pročitano 4302 puta)

Vojislav Prkosovacki

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 493
    • Pogledaj profil
Dodeljena sredstva lokalnim samoupravama za omladi
« poslato: Maj 10, 2008, 01:11:08 pre podne »
http://www.mos.sr.gov.yu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=3815


Dodeljena sredstva lokalnim samoupravama za omladinsku politiku

Beograd, 9. maj 2008. godine

- Ministar omladine i sporta Snezana Samardzic Markovic potpisala je danas ugovore  o dodeli sredstava lokalnim samoupravama koje su učestvovale na konkursu za finansiranje programa i projekata lokalnih samouprava u oblasti omladinske politike.
Ovi programi i projekti su odabrani na konkursu Ministarstva omladine i sporta a finansijska podrša, koju će od države dobiti lokalne sredine za njihovu realizaciju, kreće se između 500.000 i 600.000 dinara.

Prema recima Snezane Samardzic Markovic to je \\\"znacajan korak u pravcu sistemske brige za mlade u Srbiji\\\" i partnerstva izmedju države i lokalne zajednice.            

Ona je cestitala okupljenim predstavnicima lokalnih samouprava što su prepoznali značaj bavljenja politikom za mlade i poslali važne poruke mladim ljudima u svojim sredinama, koje će doprineti smanjivanju odlaska mladih iz manjih sredina u veće, kao i iz zemlje u inostranstvo.

“Bavljenjem omladinskom politikom, otvaranjem Kancelarija za mlade i brigom o budućnosti mladih ljudi u svojoj sredini, vi ste mladima poslali poruku das u vam važni, da ste spremni da ih saslušate, da zajedno sa njima radite na poboljšanju uslova života u Srbiji i da je vaša opština sredina u kojoj vredi živeti, koju možete zajedno da menjate na bolje”, rekla je Samardzic Markovic na današnjoj svečanosti, posvećenoj potpisivanju ugovora.

Ona je istakla da će veliku ulogu u tome imati novootvorene Kancelarije za mlade širom Srbije, podsećajući da je, pre formiranja Ministarstva omladine i sporta, svega sedam opština u Srbiji imaju svoju Kancelariju posvećenu mladim ljudima, a da ih je danas 42. Uz njih, otvorene su i tri regionalne Kancelarije za mlade – u Subotici, Kragujevcu i Užicu.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić poručio je na današnjem skupu da je otvaranje Kancelarija za mlade u opštinama širom Srbije, kao i inicijativa i finansijska pomoć Ministarstva omladine i sporta dokaz da postoji zajednička želja za angažovanjem na zome da mladi ne napuštaju svoje sredine.

“Svi zajedno treba da se potrudimo da pokažemo koliko je ovakav pristup važan i da poručimo opštinama koje još uvek nemaju otvorene Kancelarije za mlade, da to što pre učine”, poručio je Staničić, objasnišvi da lokalna politika za mlade omogućava sprovođenje Nacionalne strategije za mlade, koja bi danas trebalo da bude usvojena od strane Vlade Srbije.

Gradonacelnik Loznice Vidoje Petrovic zahvalio je Ministarstvu omladine i sporta na pomoći i istakao da je ovakva saradnju veliki korak na putu stvaranja i sprovođenja politike za mlade u Srbiji, koja će pomoći da se mladim ljudima u svim sredinama obezbede bolji uslovi života.

Predsednica Skupštinhe opštine Arilje Ljubica Bogosavljević izrazila je uverenje da će se opštinske kancelarije ujediniti u radu sa mlade ljude Srbije, da će uspešno sarađivati i razmenjivati iskustva, kako bi se došlo do konačnog cilja, a to je ostanak mladih u svojim sredinama.

Prema rezultatima konkursa za finansiranje programa i projekata lokalnih samouprava za programe i projekte koji su usmereni na sprovođenje programa za mlade na lokalnom nivou, implementaciju strategije na lokalnom nivou, izradu lokalnih planova akcija za mlade i stvaranje uslova za sprovođenje programa lokalne samouprave i lokalnih omladinskih udruženja iz oblasti omladinske politike, odobreni su projekti za ukupno 41 lokalnu samoupravu (spisak u prilogu).

Namera nam je bila da ovim konkursom podržimo napore lokalnih samouprava i pomognemo u prvim koracima kreiranja i sprovođenja omladinske politike na lokalnom nivou. Obezbeđivanjem finansijske podrške Ministarstvo omladine i sporta želi da podigne kapacitete lokalnih samouprava koje su formirale kancelarije za mlade.

Do kraja 2007. godine na teritoriji cele Srbije kancelarije za mlade funkcionisale su u samo sedam opština, do danas ih ima 28 i plan je da budu otvorene u svakoj opštini i gradu Srbije, jer ćemo tako doprineti poboljšanju kvaliteta života mladih u svakom delu naše zemlje.

Nikola Kurcubic

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1249
    • Pogledaj profil
Odg: Dodeljena sredstva lokalnim samoupravama za omladi
« Odgovor #1 poslato: Maj 10, 2008, 03:09:36 pre podne »
Napokon nesto vedro da se procita i cuje. Samo neka to traje i potraje.:cheer:

Marina Kovacev

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 750
    • Pogledaj profil
Odg: Dodeljena sredstva lokalnim samoupravama za o
« Odgovor #2 poslato: Maj 10, 2008, 03:36:37 pre podne »
Zasluzeno... :) Vest mi je ulepsala dan... ;)

Zoran Suboticki

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1707
    • Pogledaj profil
Odg: Dodeljena sredstva lokalnim samoupravama za omladi
« Odgovor #3 poslato: Maj 10, 2008, 07:03:45 pre podne »
Bravo Vojo, bravo Bečejska omladino!