Autor Tema: Božić - paganski ili hrišćanski praznik  (Pročitano 2122 puta)

attila f

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 138
    • Pogledaj profil
Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« poslato: Decembar 25, 2008, 03:43:41 pre podne »
Novi zavet nigde ni ne naglašava važnost (znanja) datuma Isusovog rođenja, niti govori da Božić treba da se slavi kao praznik. Ovaj problem oko razumevanja nekih praznika je postojao i u Prvoj crkvi, te je Pavle morao da napiše Rimljanima 14, da bi razjasnio neke stvari. Oni koji su slavili praznike OSUĐIVALI su one koji to nisu činili, i obrnuto. Ovo je unosilo podelu u crkvu, sektašenje i ponos. Pavle ih tako napominje i ispravlja, i uči ih da u hrišćanstvu postoji nešto mnogo važnije od slavljenja praznika.
Dakle, ko je Isus? Zašto se rodio? Š ta On sam tvrdi da jeste? Š ta Biblija kaže da je On bio, i da jeste?
Prvo, pogledajmo Isusove reči u Jovanu 10:30, \\\"Ja i Otac jedno smo.\\\" Na prvi pogled, ovo i ne mora da izgleda kao tvrdnja da je Bog. Međutim, pogledajmo reakciju Jevreja na ovu njegovu izjavu, \\\"Za dobro delo te ne zasipamo kamenjem, nego zbog hule na Boga, što se ti - kao čovek - gradiš Bogom\\\" (Jovan 10:33). Jevreji su razumeli Isusovu izjavu kao tvrdnju da je Bog. U sledećim stihovima, on ih nije ispravio, govoreći, \\\"O, izvinite, ja nisam tvrdio da sam Bog.\\\" To ukazuje na to da je Isus stvarno rekao da jeste Bog, izjavljujući, \\\"Ja i Otac jedno smo\\\" (Jovan 10:30). Jovan 8:58 je drugi primer. Isus izjavljuje: \\\"Zaista, zaista, kažem vam: ja postojim pre nego što se Avraam rodio.\\\" Ponovo, kao odgovor, Jevreji su uzeli kamenje u nameri da ga kamenuju (Jovan 8:59). Isusovo objavljivanje njegovog identiteta kao \\\"Ja postojim\\\", što se prema izvorniku može doslovno prevesti sa \\\"Ja Jesam\\\" (JHVH), jeste direktna primena Starozavetnog imena Božijeg (2. Mojsijeva 3:14). Zašto bi Jevreji ponovo želeli da ga kamenuju, ako on nije rekao nešto za šta su oni verovali da je bogohuljenje; konkretno, tvrdnju da je Bog?
Jovan 1:1 kaže da \\\"Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.\\\" Jovan 1:14 nastavlja: \\\"I Reč se ovaploti i stanova među nama.\\\" Ovo jasno pokazuje da Isus jeste Bog u telu. Toma, jedan od učenika, rekao je Isusu: \\\"Gospod moj i Bog moj.\\\" (Jovan 20:28). Isus ga nije ukorio, ili ispravio. Apostol Pavle ga je opisao kao \\\"...očekujući blaženu nadu i slavni dolazak velikoga Boga i Spasitelja našega, Isusa Hrista.\\\" (Titu 2:13). Apostol Petar je rekao isto: \\\"...pravednošću našega Boga i Spasitelja Isusa Hrista.\\\" (2. Petrova 1:1). Bog Otac je svedok Isusovom punom identitetu takođe: \\\"A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.\\\" (Jevrejima 1:8) Starozavetna proroštva najavljuju njegovu božansku prirodu: \\\"Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni.\\\" (Isaija 9:6)
Zato je pitanje oko Isusovog pravog identiteta toliko važno - važnije od pitanja u vezi datuma Njegovog rođenja.
Dakle, kao što je C.S. Luis zaključio, verovanje u to da je Isus bio samo dobar učitelj, nije opcija. Isus je jasno i neporecivo tvrdio da je Bog. Ako on nije Bog, onda je lažov i, u tom slučaju, nije ni prorok, ni dobar učitelj, ni Božji anđeo, ni pobožan čovek. U težnji da umanje značaj Isusovih reči, moderni \\\"teolozi\\\" i razni \\\"nazovi hrišćani\\\" tvrde da \\\"pravi istorijski Isus\\\" nije rekao mnoge od stvari koje mu Novi zavet pripisuje. Međutim, ako sebe smatramo istinskim vernicima, ne možemo sebi dozvoliti da se raspravljamo sa Božjom Rečju u vezi onog što Isus jeste ili nije, odnosno da li je nešto rekao, ili nije (Otkrivenje 22:18-19).
Zašto je bitno da li je Isus Bog, ili nije? Najvažniji razlog zbog kojeg Isus treba da bude Bog je to, da ako On nije Bog, Njegova smrt ne bi bila dovoljna da plati kaznu za grehe celog čovečanstva (1. Jovanova 2:2). Samo Bog može da plati takvu kaznu (Rimljanima 5:8; 2. Korinćanima 5:21). Isus je morao da bude Bog, da bi mogao da plati naš dug. Morao je da bude čovek, kako bi mogao da umre. Spasenje je dostupno samo kroz veru u žrtvu Isusa Hrista! Njegovo božanstvo je razlog zašto je On jedini put spasenja. Božanska priroda Isusu daje apsolutno pravo da izjavi: \\\"Ja sam put i istina i život; niko ne dolazi k Ocu - sem kroz mene.\\\" (Jovan 14:6).
Dakle, uopšte nije bitno pitanje: \\\"Kada je Isus rođen?\\\", već: \\\"Zašto je Isus rođen?\\\" Nemojte sebi dozvoliti, \\\"da ne vidite šumu od drveća\\\"!

Z A

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 688
    • Pogledaj profil
Odg: Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« Odgovor #1 poslato: Decembar 25, 2008, 04:16:38 pre podne »
Evo istine o Isusu Hristu i Bozhicu.Kako film kazhe \\\"Najbolja prica ikad ispricana\\\"
Ako se ne snalazite sa engleskim mogu da vam dam link za ceo film sa preveden na srpski.Oba odlomka traju po 10 minuta.U ovom prvom se nalaze najbitnije stvari,ovaj drugi pogledajte ako hocete.


{youtube}KeZB2EsPqGE{/youtube}

Z A

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 688
    • Pogledaj profil
Odg: Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« Odgovor #2 poslato: Decembar 25, 2008, 04:17:45 pre podne »
{youtube}XmzailhVl-U{/youtube}

mumba

  • Gost
Odg: Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« Odgovor #3 poslato: Decembar 25, 2008, 06:29:00 pre podne »
ljudi treba da se zna da su skoro sva barem ona najbitnija verovanja i običaji hrišćani silom ukrali od paganskih naroda širom evrope i nema tu šta da s epriča svaroga mi!

Gordana Kuzmanovic Sadzakov

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 5066
    • Pogledaj profil
Odg: Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« Odgovor #4 poslato: Decembar 26, 2008, 03:57:26 posle podne »
Atilla, zanimljivo si postavio ovu temu!
...pretpostavljam namerno ;)

Često se izgubi suština stvari, zaboravljajući šta je šuma, a šta drvo!

mumba

  • Gost
Odg: Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« Odgovor #5 poslato: Decembar 26, 2008, 11:56:58 posle podne »
e da da se nadovežem na moj prethodni post i to ne da su ukrali silom paganima njihove običaje i verovanja već to isto pripisali svojim plus su nipodaštavali sve što je pagansko na sva usta a to ukradeno su uvili u druge oblande i dodali još mnogo laži na sve to! ja sam rekao  krst nikad!

attila f

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 138
    • Pogledaj profil
Odg: Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« Odgovor #6 poslato: Decembar 31, 2008, 04:12:19 pre podne »
Kao što je tama , odsustvo svetlosti , tako je paganizam, odsutvo ispravne spoznaje Božijeg.
Nimrod (moćni lovac pred Gospodom, ili \\\"protiv Gospoda\\\", jer reč paniym ispravnije je prevesti \\\"proviv\\\" nego \\\"pred\\\") je pokušao da ujedini čitav svet poznat u njegovo doba, na čelu sa svetskom vladom koja bi trebala biti protivnik Boga.Vavilon je bio mesto gde je eskalirao otpadništvo od Boga, gde se okultizam i astrologoja rodila, gde se pobuna protiv božijeg uređenja manifestovala.Praznovanje zimske saturalije, je predvorje paganizma ,opšteprihvaćenog trgovačkog praznika Božića.
Takav praznik nije bio poznat sve do srednjeg veka!

mumba

  • Gost
Odg: Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« Odgovor #7 poslato: Decembar 31, 2008, 06:21:00 pre podne »
setimo se srednjeg veka kada je hrišćanska crkva imala najveću vlast kakve su se abominacije dešavale u to vreme ima toga mnogo koje se znaju a koliko ih je još tajna ijao!goatfuckers!

mumba

  • Gost
Odg: Božić - paganski ili hrišćanski praznik
« Odgovor #8 poslato: Decembar 31, 2008, 06:23:32 pre podne »
da sav taj ,,okultizam\\\'\\\' i ,,astrologiju\\\'\\\' najviše upražnjava hrišćanska crkva iako te doktrine nisu po ravu njhove ali seti s ešto je oteto to je i prokleto ni rim nije trajao večno i pao je preko noći kao što će i hrišćanstvo i to samo zato što sve na silu rade kao i rimljani! i tada mi ćemo se dići mada nismo pali!