Autor Tema: SVIRKA \\\"Bernays Propagand \\\" 10.03. 2009. ulaz FREE  (Pročitano 991 puta)

Vojislav Prkosovacki

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 493
    • Pogledaj profil
SVIRKA \\\"Bernays Propagand \\\" 10.03. 2009. ulaz FREE
« poslato: Mart 04, 2009, 12:16:57 pre podne »
10.03. 2009.
20.00h
ulaz FREE




Bernays Propagand – info na Yugoesperantu

Sva sreča, da je otac piarja (PR) Edward L. Bernays fizički mrtav. Inače bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, NATO, Mosad, Interpol, makedonska policija, CNN i još pokoji balavi i samozvani oblastnik ili ljigavi svetski žandar ili balavi i zalizani piarčik u TV vjestima proglasio muzičko-angažovani tim Bernays Propagando za neprijatelje čovečanstva. Za opasne anarhiste, ateiste, feministe, teroriste. Mada je jedini grijeh gitarista Vaska Atanasoskega, bubnara Džana Kuca, basiste Saša Pavlovića i pjevačice Kristine Gorovske to, da protestuju protiv posljedica, koje je za sobom ostavio nećak (bratić) Sigmunda Freuda i jedan od najuticajnijih Amerikanaca u dvadestem stolječu. Bernays je izumitelj najštetnijeg oružja između oružja, koje potajno ubija bez bola, koje namjerno potakne mržnju, koje nesvesno vodi čovečanstvo u potpuno pustošenje i destrukciju. Manipulacija, nadzor, zavodenje i seciranje masa i svih živih biča se Bernays Propagando gadi i ljuti ih, zbog toga nas pozivaju na angažovani ples!

Prapočetki tog makedonskog tima idu duboko u čvrsto jezdru DIY hardkor podzemlja, jer je bio Vasko z Džanom još do nedavno preaktivan u danas več kultnih HC trasherjih FxPxOx, dok je sa Kristinom bio i u bendu This Home Is Prepared. Ako je za nekog mjenjanje menjača (gear) u više optimističku, plesnu i pogotovo groovy vožnju prevelik kulturni šok, neka ne zaboravi, da nikada negativno nabrijani i dugogodišnji punk core underground dance aktivist Vasko između ostalih aktivnosti veselo luduje i u elektro-plesnom PMG Koletkivu, koji je osvojio balkanski indierock underground sa alter-hitom Manekenki. Svi gore nabrojani bendovi su spomenuti slučajno, jer su Bernays Propaganda simbolički križanac svih njih – istorija, jebi ga!

Naoštreni društveno-socialno angažovani tekstovi nisu dvolični i agitpropovsko direktni, nego se suptilno izbjegavaju Bernaysevi školi. Zvonak ženski glas se usjeće duboko u uvo. Zajedno sa nabrijano muziku plasira ideje. Civilnodruštveni angažman je dobro podmazan i pozitivno nabrijan. Ples i politika. Muzika i stav. Zabava i borba. Kolektivizam i individualizam. Bernays Propaganda glorifikuje postulate i atribute, koje su mnogobrojni, previše mnogobrojni aktualni preporoditelji postpunka i novog vala jednostavno zaboravili. U najboljoj vjeri nastavljaju i gaje ideje i stav višegeneracijski i nekoliko dekada dugi lanac bendova poput Gang Of Four, Slits, Fugazi, Submission Hold, !!!, Gossip, LCD Soundsystem. Na ples nabrijani pfunk ne bježi od stvarnosti, ali ni ne pristaje na status quo. Ne žele eskapističke zabave. Utopično, ali iskreno se Bernays Propaganda nadaju i bore za bolji svijet.

Poslije samostalnog mini-izdanja I sudjelovanja na kompilacijama od Skoplja do Moskve je uvjerljivost, samopouzdanje i pozitiva makedonskih Bernays Propaganda prodrmala podijum I ispod Mr. Moonleeja, koji se nije mogao odupreti iskušenju. U redovima svojeg šarenog društva je napravio mesta I prihvatio još jednog debitanta, ništa manje nego debitanta godine 2009, koji dolazi iz šupka Balkana, banana republike Makedonija. Bernays Propaganda se je brzo poslije toga zatvorila u Entreprise studio, gdje je uz asistenciju Valentina Skenderovski snimila težko očakovani dugometražni debi (za mastering se pobrinuo Carl Saff) nazvan ”Hapiness Machines”, koji na Moonlee Records izlazi u aprilu 2009.

Zaplešite, zapleščite, zapjevajte, zasvirajte i slavite državljansku nepokorščino, čovekova prava i svoboštine! Pokrenite glasine! Nek se čuje od usta do usta, da je društveno-politično motivisana grupa Bernays Propaganda pripremila dugometražni celovečerac, koji jednostavno zove po vaši ušima i vašem plesu. Krajnje vreme je za političku pjesmu! Aja, i nemojte zaboraviti misliti sa svojom glavom!