Autor Tema: ... O advokatima/ sudijama  (Pročitano 3618 puta)

Gordana Kuzmanovic Sadzakov

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 5066
    • Pogledaj profil
... O advokatima/ sudijama
« poslato: Jul 24, 2009, 09:06:09 pre podne »
...and Justice for all... ili?

Kakvo je Tvoje mišljenje?
... sem što nemaju fiskalnu kasu, a po svoj prilici je neće ni imati, kakvi su po Vama advokati/sudije danas u zemlji Srbiji?
Da li bi mogao/la biti advokat i braniti čoveka koji je počinio teško krivično delo ... i odbraniti ga, tako da se isti slobodan šeta ulicana grada ili tužiti i optužiti nevinog čoveka?
Korumpirani... da ili ne?

...

Ajd\\\' da malko divanimo! :)

Axl Axl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1561
    • Pogledaj profil
Odg: ... O advokatima/ sudijama
« Odgovor #1 poslato: Jul 24, 2009, 10:52:11 pre podne »
Ja se sećam scene iz Simpsona kad nesto pominju kako bi svet izgledao bez advokata... :laugh:


Plavi_Zoro

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 759
    • Pogledaj profil
Odg: ... O advokatima/ sudijama
« Odgovor #2 poslato: Jul 24, 2009, 04:10:07 posle podne »
Drama porodice izujedane devojčice.

Žrtva pitbula mora da vrati novac od odštete

Slavica Behara, majka devojčice koju je pre pet godina po licu izujedao pitbul terijer na ulici, odlukom Vrhovnog suda treba u gradsku kasu da vrati 236.000 dinara duga, plus kamatu, dobijenih kao odštetu za povrede, pretrpljeni strah i troškove lečenja, kao i da plati sudske troškove. Grad je po rešenju Opštinskog i Okružnog suda isplatio odštetu, ali je u međuvremenu presuda preinačena, a na vratima porodice Behara pojavili su se i sudski izvršitelji.

- Treba da vratim više od 300.000, a preko advokata sam dobila nešto manje od 180.000 dinara. Razliku do 236.000 je, po dogovoru, zadržao advokat kao svoje troškove. Traže nam osnovni dug uvećan za kamatu i troškove nastale u višegodišnjem parničenju. Nisam svesna šta se sve izdešavalo. Opštinski i Okružni sud presude na jedan, a Vrhovni sud na drugi način. Kako da im vratim pare koje sam potrošila na Vanjino lečenje? - pita se Slavica, inače samohrana majka.
Ona navodi da su joj dolazili sudski izvršioci zbog prinudne naplate, ali da prvi put iz straha nije smela da im otvori vrata. Na vratima su joj, kaže, ostavili pismeno obaveštenje kojim je zamenik gradskog pravobranioca podseća da je “Vrhovni sud Srbije preinačio presudu Opštinskog suda i da su se stekli uslovi za vraćanje novčanog iznosa sa kamatom koja teče od 3. avgusta 2007. godine, na račun za izvršenje budžeta Novog Sada”.
Sudski izvršioci su joj prilikom druge posete, kad je bila odsutna, na vrata zakačili i rešenje o plenidbi stvari.
Slavica Behara pokrenula je spor pre pet godina protiv vlasnika pitbula Aleksandra Kiša jer je psa koji je devojčicu izujedao po vilici i za milimetar promašio pljuvačnu žlezdu detetu izveo bez povoca, a je grad tužila navodeći da gradske službe nisu obavljale svoj posao, pošto je držanje te rase zabranjeno gradskom odlukom od 1996. godine. Rešenjem Opštinskog suda, trećinu novčanog iznosa zbog ranjavanja deteta i troškova lečenja platili su Sekretarijat za inspekcijske poslove i ekološka inspekcija, odnosno grad. Kiš je osuđen novčano i sa godinu dana zatvora, kaznu je u međuvremenu odležao, a Vrhovni sud ga je novom presudom obavezao da obešteti devojčicu i iznosom koji je grad trebalo da plati. Pošto se njegova imovina u Novom Sadu i Maradiku vodi na njegovog oca, on zvanično ne može da plati odštetu, a gradski budžet neko mora da obešteti, pa se, kako kaže Slavica Behara, pravobranilaštvo “navrzlo na njenu sirotinju”.
Navodeći da joj je pre pet godina tadašnji gradonačelnik Borislav Novaković dosta pomogao u lečenju deteta i obećao pomoć, ona se obratila i sadašnjem prvom čoveku grada Igoru Pavličiću.
Maloj Vanji je vilica, napukla tada na sedam mesta, zalečena, a pet kopči na licu je sraslo, a tek se nedavno psihički oporavila od trauma zbog ugriza. Psima, kaže njena majka, i dalje ne sme da priđe. :( :( :(

Pavličić spreman da pomogne majci
Gradonačelnik Igor Pavličić je, u izjavi “Blicu”, obećao da će se pozabaviti ovim slučajem i pokušati da pronađe rešenje koje će svima ići u korist.
- Pravobraniocu koji je ovako postupio se ne može se zameriti, jer je on štitio interese grada, a da to ne radi ne bi ni trebalo da se nalazi na mestu na kom jeste. Ali, to ne znači da nećemo proveriti i razmotriti sve okolnosti ovog slučaja i da nećemo pokušati da pronađemo najadekvatnije rešenje za sve - rekao je Pavličić.:( :( :(

Ovaj tekst, govori \\\" sve\\\" o našim advokatima i sudijama.:( :(