Autor Tema: Vojska: redovno ili civilno?  (Pročitano 14181 puta)

Zoltan Kozma

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 1
    • Pogledaj profil
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #90 poslato: Avgust 16, 2009, 11:38:43 posle podne »
Civilna pa uvesti profesionalnu vojskuB)

Ivan B.

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 813
    • Pogledaj profil
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #91 poslato: Novembar 07, 2009, 07:42:00 posle podne »
Samo redovna.

Djordje P.

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 2379
    • Pogledaj profil
    • pivnicki.com
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #92 poslato: Novembar 07, 2009, 09:27:04 posle podne »
postoji izbor. najbolja varijanta :)
mada, najnajbolja varijanta je ne ici u vojsku :woohoo:

Ivan B.

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 813
    • Pogledaj profil
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #93 poslato: Novembar 07, 2009, 09:52:36 posle podne »
Sto mi se ide opet...

Ivan B.

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 813
    • Pogledaj profil
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #94 poslato: Novembar 07, 2009, 09:55:39 posle podne »
Plavi_Zoro napisao/la:
Citat
Ode pasulj sa kobasicom, stižu pica i roštilj

Beograd - Ministarstvo odbrane je nakon šestomesečne provere u jedinicama definisalo novi plan ishrane za vojnike, koji će se primenjivati od početka sledeće godine, rečeno je Danasu u Odeljenju za ishranu ovog ministarstva.

Razlog sastavljanja novog, izmenjenog jelovnika je, prema navodima pukovnika Dragoljuba Bugarskog i njegovih saradnika, da se hrana prilagodi potrebama i navikama novih generacija. Iz jelovnika su izbačena slabije prihvaćena jela, kao što je pasulj sa kobasicom, ali je meni zato „osvežen“ sa više različitih vrsta pasulja, voća, slatkiša, picom i jelima sa roštilja.

Vojnicima će tako ubuduće „na trpezi“, prema ovom planu, biti ukupno 230 različitih jela. Za doručak će u opticaju biti 25 grupa jela, kao i dodatnih pet u vreme posta. Iz prethodnog plana ishrane od prehrambenih proizvoda koji su se koristili za pripremu doručka izbačeni su pileći parizer i šunkarica, a kao noviteti naći će se praška šunka, svinjska i goveđa dimljena pečenica, pileća prsa, tunjevina, skuša, pašteta od soje i slično. Za užinu će vojnici umesto eurokrem table dobijati mlečne čokolade, medenjake, krekere i kikiriki.

- Za ručak na meniju, osim 11 vrsta supa i čorbi, naći će se i nove vrste mesa, kao što su jagnjeće i ćureće, sveži šampinjoni, ribe oslić, skuša i pastrmka, a novitet će biti i jela na roštilju, kao i Karađorđeva šnicla i leskovačka mućkalica. Desert i voće će od sada ići uz svaki ručak. Inače, proširen je i asortiman voća, tako što je ubačeno i sezonsko, a prosek dnevne količine voća iznosi po oko 300 grama po osobi - kaže major Denis Pelva iz Odeljenja za ishranu Ministarstva odbrane.

Za večeru vojnicima će na raspolaganju biti tri vrste jela. Tako će moći da biraju između kuvanih jela nalik ručku, malih večera, koje podrazumevaju pite, bureke, makarone, pice, i konzervisanih mesnih proizvoda ili takozvane „hladne večere“.

- Novi plan ishrane prvobitno se nalazio na šestomesečnom opitovanju i na osnovu rezultata anketiranja vojnika i sagledane mogućnosti primene definisana je konačna verzija. Energetska vrednost dnevnog obroka iznosiće 3.740 kilokalorija, što je manje u odnosu na prethodni plan ishrane, ali je zato hrana boljeg kvaliteta. Ova vrednost, inače, zadovoljava potrebe osoba koje obavljaju srednje težak fizički rad - objašnjava major Pelva.

Novi „jelovnik“, inače, primenjivaće se u svim jedinicama Vojske, a za pripadnike čije aktivnosti zahtevaju obrok veće energetske vrednosti obezbeđene su dopune u hrani. Ishrana za vojnike prilagođena je i religijskim potrebama. Tako je pravoslavnim vernicima omogućeno da u vreme posta u izboru imaju i posna jela, dok je za pripadnike islamske konfesije isključeno svinjsko meso iz jelovnika. Takođe, za državne i verske praznike priprema se bogatiji jelovnik, sa prazničnim dopunama.

Banane, kupus salata i pileći file

Za doručak se na jelovniku tokom godine najviše ponavljaju jogurt, kajgana sa šunkom, sir, pileća prsa, čaj od šipka, prženice, pita i pavlaka. Za užinu najčešće se dobijaju banane, dok na jelovniku od ukupne količine voća, posle banana, slede jabuke i pomorandže. Za ručak se najviše jede pileća supa sa fidelinama, razne vrste pasulja, pečenje, pileći file sa graškom, riba, zatim pljeskavica i krompir. Od salata na meniju je najviše salata od svežeg kupusa, dok je najčešći slatkiš sladoled. Na večeri se više puta mogu očekivati srpska proja, testenine sa mesom, pica, jogurt, kao i različite paštete, naresci i čokoladno mleko

Najbolja hrana, vojnički pasulj sa kobasicama, ode u zaborav...:( :( :(

http://www.danas.rs/vesti/drustvo/ode_pasulj_sa_kobasicom_stizu_pica_i_rostilj_.55.html?news_id=168650






Obuku te,najedu,stignes i da se malo naspavas `kao`...

Ivan B.

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 813
    • Pogledaj profil
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #95 poslato: Januar 30, 2010, 04:07:55 posle podne »
ВОЈНИК ЦОЛЕ У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ
А позива у војску од јануара 2011. више и неће бити

„Једанпут људи дају реч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко”, мајор Милан Тепић, народни херој. Његово име носe улице у Београду, Бањалуци и у још неколико српских градова. Улица која је у Новом Саду названа по Милану Тепићу, касније је преименована. Са мајором Тепићем тог 29. септембра 1991. године у складишту ЈНА Беденик код Бјеловара погинуо је и војник Стојадин–Цоле Мирковић. Био је на редовном одслужењу војног рока у ЈНА. Могао је да се преда, или да раније побегне у иностранство, или да се негде сакрије у Србији. Да сачека да све прође и амнестија дође. Као што је касније и дошла за хиљаде његових вршњака.

Војник Стојадин – Цоле Мирковић рођен је на српску Нову годину, 14. јануара 1972. Да се родио за српску Нову годину двадесет година касније не би подлегао редовном служењу војног рока. Јер од јануара 2011. младићи у Србији неће ићи на обавезно служење војног рока. Војни рок ће бити, како гласи званичан правни термин, суспендован. Војник Стојадин – Цоле Мирковић није стигао да доживи ту суспензију војног рока. Дао је свој деветнаестогодишњи живот ради војничке заклетве, а наше је друштво касније Стојадина суспендовало и из историје и из сећања. Деветнаестогодишњак из села Горње Лесковице код Ваљева, са обронака Повлена, из старе српске ратничке породице, мајчин прадеда Остоја погинуо је на Колубари 1914. деда Милинко и мајчин отац Владимир били су борци у Другом светском рату, Цолетов отац био је Титов гардиста, а деда по оцу краљев гардиста. И као такав Цоле је отишао да одслужи свој војни рок у ЈНА. Да погине ради војничке части.

Не знам да ли би данас Цоле, да је жив, схватио да је хладни рат завршен, да се војна обавеза укида као реликт тог хладног рата, да о војној обавези многи говоре са презиром, да је омладина изгубила веру у војну обавезу као институцију државног живота, да се регрутација негде и код неких доживљава као неправда, да је у јавности подршка систему опште војне обавезе опала, да је много младих који служе цивилни војни рок и да је за државу боље да има једног искусног војника него четири необучена. Можда би војник Стојадин – Цоле Мирковић из села Горње Лесковице код Ваљева све то и подржао. А можда би у дубини његове младе душе затитрало и питање да ли је професионалан војник дужан и да погине за своју земљу? Да ли је то део уговора о послу професионалног војника. Полаже ли професионални војник неку заклетву? Коме? Ко је послодавац, а ко је компанија? Можда би се војник Стојадин Мирковић и забринуо како ће Министарство одбране Србије пронаћи, пробрати, обучити, наградити и сачувати професионалног војника у политичком, економском и социјалном окружењу којег, заправо, и не контролише.

Да могу, објаснио бих војнику Стојадину да ступамо на релативно непознат терен, да ризична радна места у војсци траже квалитетно особље и добре плате, могућност преквалификације по истеку уговора, да је војска сада на путу који води практично појединачним каријерама различитог трајања које ће, као што се то дешава и у другим армијама у свету, наизменично балансирати између цивилног и војног живота. Ко би могао да објасни Стојадину да је свој живот дао ради одбране војног складишта, а да сурови професионалац 21. века то неће имати као обавезу у уговору о послу. Јер, чување војног складишта, одбрана таквог објекта ризичан је задатак, ризично радно место у војном професионализму и у миру. Стојадину то нико није рекао када је одлазио у ЈНА. И тешко да би му и данас неко, да може, могао да објасни тај двоструки ризик за односе између војске и државе. Изазов, како на институционалном, тако и на друштвеном плану.

Наравно, од јануара 2011. многи више уопште и неће размишљати о одбрани земље. Имаћемо апсолутне војне професионалце који ће о томе да брину. Наравно да војни рок, сам по себи, никада није гарантовао и војну способност неке земље. На један одређени начин, он је могао да буде контрапродуктиван и да за неке младе људе представља и извор разочарања, нервирања и неугодности. Као што ће бити, верујем, и оних младића који ће добровољно да оду да одслуже неко време у војсци, јер то ће бити њихово право. Не и обавеза..

Војника Стојадина – Цолета Мирковића из села Горње Лесковице код Ваљева, нико о томе није питао када је добио позив у ЈНА. А позива у војску од јануара 2011. више и неће бити. Хоћемо ли суспендовати и војничку част? Зашто војник Стојадин Мирковић није одликован како доликује младићу који је херојски погинуо у 19. години? А није морао. Размишља ли неко у овој земљи зашто је војник Стојадин суспендован из српске историје?

И шта ћемо још да суспендујемо?

Мирослав Лазански
[објављено: 30/01/2010]

Ivan B.

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 813
    • Pogledaj profil
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #96 poslato: Februar 05, 2010, 02:11:06 posle podne »
Eh,kad pogledam knjižicu,a ono DVA VESA...

Ivan B.

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 813
    • Pogledaj profil
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #97 poslato: Februar 06, 2010, 01:10:18 posle podne »
Eh,kada se setim kako sam pio čaja i to crnog u vojsci,a on je odličan za ...

Ivan B.

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 813
    • Pogledaj profil
Odg: Vojska: redovno ili civilno?
« Odgovor #98 poslato: Februar 17, 2010, 02:10:15 posle podne »
Od 2011. profesionalna i ko izrazi želju.Mislim da onda nema treninga borilačkih sportova,kontakt sportova,mahanje mačevima i slične radnje od strane pacifista.