Kao prvo,uopšte mi nije bila namera da \\\"opljujem\\\" crkvu,ako se iz moga načina pisanja to dalo naslutiti izvinjavam se,nije mi bila namera niti imam prava na tako nešto.
Za ostalo ne mislim da grešim.Katolička crkva ima veliki uticaj u mnogim regionima u svetu,u pravu si,ali ne i u Srbiji.
A ja živim u Srbiji.U,po Ustavu sekularnoj državi.Mada u poslednje vreme,nisam baš siguran da li je to zaista i tako.
Malo,malo pa u nekom vladinom telu sedi poneki sveštenik (Radio difuzna agencija),predsednik države javno izjavljuje da je išao po savete kod patrijarha po pitanju važnih državnih pitanja??!
Čekaj malo,pa čemu onda savetnici?
Zamisli na primer, da novi patrijarh bude Nikanor (znaš onaj Nikanor što je izjavio nešto tipa:Ko to ima pravo da miri vekovne neprijatelje Srbe i Hrvate).Ili onaj što jaši tenkove.
Naravno,imaš takvih bisera i na drugoj strani,kod Hrvata,u katoličkoj crkvi koja je tamo dominantna,ali mislim da je kod njih ipak uticaj crkve umanjen u odnosu na nas.
A ja baš i ne vidim da bilo ko ko je u igri za patrijarha ima i mrvicu kredibiliteta koji je imao Pavle.
Š ta očekivati onda?
I mislim da ne grešim ako kažem da u Srbiji crkva (SPC) ima veoma jak uticaj po pitanjima društveno političkog života,kao i spoljne politike države Srbije.
Š to po mom mišljenju ne bi trebalo i u uređenim zemljama ni jedna crkva i ne radi.A mi smo daleko od uređene države na žalost...
I samo primećujem da ne postoji tenutno ličnost (a da je u opticaju za novog patrijarha) koja bi mogla da ga dostojno zameni,da živi i deluje po principu vere i istinskog verovanja.
Koji će se voziti u gradskom prevozu sa svojim narodom,sa svojom pastvom,a ne u blindiranim džipovima strane proizvodnje istih onih zemalja koje pljuju...
Ako razumeš šta sam hteo da kažem.