Autor Tema: Ekonomski motivi EX-YU ratova?  (Pročitano 1342 puta)

Axl Axl

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1561
  • Pogledaj profil
Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« poslato: Maj 26, 2008, 06:01:25 posle podne »
Ako se zapitamo, ko su ekonomski dobitnici ex-yu ratova, pomislicemo na svakovrsne tajkune.
Ipak, tajkuni su dosli kasnije, iskoristili su situaciju. Oni nisu mogli da organizuju rat da bi zaradili.

Strane (zapadne) kompanije dosle su takodje tek kasnije i extraprofiti koje oni ubiru u ex-yu slicni su onome sto su imali u ostatku Istocne evrope.

Da li postoji ekonomski motiv u ex-yu ratovima, a prema nekim teorijama svaki rat ima i ekonomske motive.

Mislim znamo svi što se ratovalo u Iraku...

Mozda i nije bilo ekonomskih moriva.

Sta vi mislite?

mumba

 • Gost
Odg: Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« Odgovor #1 poslato: Maj 26, 2008, 10:41:17 posle podne »
svaki rat se vodi zbog pokazivanja sile , moći i naravno teritorijalnih resursa! mada mnogi su u isti išli po veš mašine , televizore i video rekordere! samo nekome uspe u svojim zamislima a nekome ne!

Zoran Sarajlija

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1352
  • Pogledaj profil
Odg: Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« Odgovor #2 poslato: Maj 28, 2008, 12:03:39 pre podne »
inicijatora i glavnog igraca u svakom ratu pokrece samo novac i interes a pione i ciganiju(narod) patriotizam i kojekakve servirane zablude.uvek bilo i bice...

Robbyn �

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1197
  • Pogledaj profil
Odg: Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« Odgovor #3 poslato: Maj 28, 2008, 03:39:31 pre podne »
Naravno da je sve bilo ekonomski inspirisano...Setimo se samo kako je sve počelo,s onim nesrećnim 13.kongresom KPJ.
Slovenci su osetili da sistem kolektivnog predsedništva koji je Tito ostavio iza sebe nije dobro rešenje i da produbljuje pre svega ekonomsku krizu (a Slovenci su jedan vrlo praktičan narod) u tadašnjoj SFRJ.
Pa su predlagali konfederaciju,kojoj su se oštro suprotstavili kadrovi iz Srbije (a da zlo bude veće i nisu bili baš direktno iz Srbije),pa je došlo do onog čuvenog embarga od strane Srbije prema Sloveniji i bojkotu njihove robe što je naravno rezultiralo secesijom i onda se pandorina kutija otvorila i to više niko nije mogao kontrolisati...

Inače,krajem osamdesetih i tih ranih 90-ih je bio period nacionalnog osvešćivanja srpskog naroda i bujanja nacionalizma toliko godina potiskivanog u titoističkom režimu komunizma gde se partijsko stavljalo ispred nacionalnog.
Taj novi \\\"nacionalni preporod\\\" u kombinaciji sa komunističkom zaostavštinom i jednom neistinom o \\\"četvrtoj armiji sveta\\\" i nerealnom mišljenju o nepobedivosti bila je katastrofalna kombinacija,kao i nacionalističko rukovodstvo koje je došlo na vlast na čelu sa Slobodanom Miloševićem,ali da se ne zavaravamo i opozicijom koja nije bila ništa bolja tada (SPO).

Hrvatska povedena primerom Slovenije želi da se oslobodi hegemonije koju je Srbija htela da ostvari,ali zbog specifičnog sastava stanovništva (veliki broj Srba) nije u mogućnosti da ostvari secesiju tako glatko kao Slovenija.
Srbija je imala jedan nedosanjan san o svim Srbima u jednoj državi što je automatski značilo oduzimanje velikog procenta teritorije Hrvatske i na šta naravno ona nije bila spremna i eto  žarišta...

E tu sada već nastupaju kojekakve garde,a ista stvar je i sa druge strane,stvaraju se švercerski kanali,pod plaštom rodoljublja i nacionalnog interesa rade se od najobičnijih pljački do sistematskog pljačkanja pa imamo paravojne formacije koje su čuvale naftovod i bušotine,koji su organizovano sekli slavonski hrast i dovozili u Srbiju itd,itd...
I dok se raja zamajavala nekim patriotskim idejama,ovi drugi su radili pa čak i međusobno sarađivali i tu su utirali put tajkunizaciji i Srbije ali i Hrvatske i Bosne...

Eto,to je moje viđenje toga,malo sam ga skratio i uprostio i više se osvrnuo na ekonomsku stranu.

Robbyn �

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1197
  • Pogledaj profil
Odg: Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« Odgovor #4 poslato: Maj 28, 2008, 03:59:46 pre podne »
E da,zaboravio sam napisati,kada je već došlo do sukoba,to je bila idealna prilika za državu hrvatsku da se dokopa velikog dela zemljišta čiji su katastarski vlasnici bili Srbi.

U svakom slučaju,mislim da smo sve,ceo svet,pa i same sebe iznenadili tim ratovima,i da međunarodna zajednica nije bila spremna na tako nešto,pa je zato tako nespretno i reagovala kako je već reagovala,tako da mislim da rat nije izazvan nego se jednostavno desio spletom nesrećnih okolnosti i nizom nerešenih pitanja koja su u Titovom autoritarnom režimu samo bila zamrznuta na 40 godina...

mumba

 • Gost
Odg: Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« Odgovor #5 poslato: Maj 28, 2008, 07:10:19 pre podne »
samo da dopunim malo pa bile su i u sloveniji jednomesečne ratne igre.setite se davljenja nespremnog mladog tenkiste od strane jednog brkajlije slovenca!

Robbyn �

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1197
  • Pogledaj profil
Odg: Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« Odgovor #6 poslato: Maj 28, 2008, 09:51:06 posle podne »
Grešiš,to je bilo u Hrvatskoj...To davljenje je bilo u Splitu na demostracijama koje je organizovao HDZ protiv JNA.Vojnik koji je davljen je Svetlanč Nacev,a tom prilikom je ubijen i pripadnik vojne policije Saša Gešovski.

Nikola Kurcubic

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1249
  • Pogledaj profil
Odg: Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« Odgovor #7 poslato: Maj 29, 2008, 03:17:34 pre podne »
Dosta istine ima u Robbyn-ovom postu, ali da se vidi poreklo i uzrok svega moralo bi se otici malo dalje u istoriju, mada nisam pobornik vracanja u daleku proslost.
Dakle ovako... Robbyn-e, ne znam koliko godina imas i koliko se secas. Ja sam prevalio cetrdesetu i dosta znam a dosta sam i citao ali literaturu koju su pisali ljudi od istine a ne od Titovog rezima. 1943-e godine, Tito i tadasnje rukovodstvo(ratno) su olovkom podelili Jugoslaviju na sadasnje granice. Tada su mnogi narodi , ne samo Srbi bili osteceni, a Slovenci i Hrvati nagradjeni, a znamo da su mahom bili na strani okupatora. Slovenija je otisla jer je bila napredna u odnosu na ostale, I tu si u pravu Robbyn-e, ali pocetkom sedamdesetih, kada je Srbija htela da bude kao Slovenija, da izvozi svoje proizvode u svet a ne da mora preko Slovenaca, Tito je posmenjivao sve celnike te ideje (Marko Nikezic, Latinka Perovic). Mozda bi bilo sve drugacije da je Srbija za koju svi kazu da je zacetnik ratova na prostoru EX YU tada postala ekonomski jaka. Tada ne bi bilo mozda Milosevica da pali narod i podgreva nezadovoljstvo naroda.
Svaki rat mnogo lakse pocne kada je narod gladan, sit i zadovoljan narod ne ratuje( osim Amerikanaca naravno) a oni ratuju svugde iz ekonomskih interesa.
Mogaobih jos da pisem ali ne zelim da davim. Ako te interesuje vise daj mi neku adresu ili semu da ti dam knjigu koja opisuje tehnologiju Tita kojom je favorizovao Slovence i Hrvate da urade to sto se desilo pa ces znati i kada se to planiralo i da Srbija nije nikog terala nikad nikog iz zajednice. A dobro se i zna da je sve primala u zastitu za vreme ratova, bez obzira na veru i naciju. A to sto je satanizovana je dobar posao koji su mediji odradili. Univerzijada koja je bila u Zagrebu je trebala biti u Beogradu a Hrvati su sa univerzijadom dobili i medijsku opremu koju su iskoristili za ratove posle nekoliko godina.

Robbyn �

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1197
  • Pogledaj profil
Odg: Ekonomski motivi EX-YU ratova?
« Odgovor #8 poslato: Maj 29, 2008, 05:20:52 pre podne »
Citat
Robbyn-e, ne znam koliko godina imas i koliko se secas.


Imao sam taman dovoljno godina da me iz školske klupe pošalju u to ludilo zvano rascep SFRJ :)

Slažem se ja da je bilo favorizovanja Slovenije i Hrvatske (Hrvatska je tu najbolje prošla,s obzirom da je NDH kao sila na strani III Rajha oslobođena plaćanja bilo kakve ratne odštete ili teritorijalnih ustupaka )

Citat
ali pocetkom sedamdesetih, kada je Srbija htela da bude kao Slovenija, da izvozi svoje proizvode u svet a ne da mora preko Slovenaca, Tito je posmenjivao sve celnike te ideje (Marko Nikezic, Latinka Perovic).


Ali za ovo se samo delimično slažem.Pa po tome je i Vojvodina bila u istom položaju kao Srbija,pa je ipak uspela da ima daaaaleko viši standard od Srbije,i ne samo Srbije-pod istim uslovima.

Evo podataka:

1987. godine prosečne plate i penzije u Vojvodini su bile 40% više od plata u SFRJ - i 55% više nego plate zaposlenih u Republici Srbiji.

Prosečna plata i penzija u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i Subotici je bila od 35% do 42% više od prosečne plate zaposlenih u Beogradu.
Kakvo je sada stanje u odnosu na Srbiju i Beograd neću ovom  prilikom,to ću tamo u temi o nezavisnosti Vojvodine :)

To su zvanični podaci,ako imaš toliko godina koliko kažeš,trebalo bi da se ovoga sećaš mnogo bolje od mene.

Znači,nije baš sve bilo u smeni \\\"liberalnijih\\\" kadrova.

S druge strane,odgovorni za smenu ovo dvoje pomenutih treba tražiti u ultraškoj i nacionalističkoj struji na čelu sa Dragoslavom Dražom Markovićem koja je različitim podmetačinama uspela da izdejstvuje njihovu smenu.
Znači Srbi protiv Srba,usud koji se dešava već vekovima...
Uvek je bilo dve Srbije,ona liberalnija i ona konzervativna.Uvek je pobeđivala konzervativna-do dana današnjeg...

Citat
da Srbija nije nikog terala nikad nikog iz zajednice.


Za ovo baš ne mogu da se složim...Imaš nekoliko svežih primera,jedan je Crna Gora,drugi je Vojvodina...Kosovo neću ni da spominjem,to je tek priča za sebe.
Ako ti sadašnji položaj Vojvodine (odnosno od puča 1989-te) ocenjuješ kao dobar i zadovoljavajući u zajednici sa Srbijom onda ne znam šta da ti kažem...

Za to ne možeš okriviti ni Slovence ni Hrvate,odavno su ispali iz priče.