Autor Tema: Novi Scirocco  (Pročitano 1362 puta)

Robbyn �

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1197
    • Pogledaj profil
Novi Scirocco
« poslato: Jun 20, 2008, 11:47:59 posle podne »
VW Scirocco

Tačno 34 godine nakon premijere originalnog modela, 26 godina nakon prezentacije druge generacije i 16 po gašenju proizvodnje, VW je ponovo prikazao svoje viđenje pristupačnog sportskog modela stvorenog na bazi svemoćnog Golfa... I, kao i nekada, zove se Scirocco.


Kada je krajem 2006. godine, VW predstavio koncept pod nazivom Iroc, svetska automobilska javnost je ispod moderno i dimanično dizajnirane ”kože” prepoznala gene starog Scirocca i sa oduševljenjem zahtevala od VW skoru proizvodnju.

Razlog ovoj euforiji kod poznavalaca su i dalje jaka sećanja na prve dve generacije ovog modela koje su predstavljale pravi sportski automobil za široku populaciju globalnog tržišta. Ruku na srce, sa platformom Golfa I i njegovim motorima (od 1,1 do 1,8 litara), to nikako nije bio sportski automobil u pravom značenju te reči, ali je zahvaljujući dizajnu Giugiara i nešto manjoj težini, Scirocco je bio za nijansu brži, odnosno, više sportski od ekvivalentnog Golfa. Sasvim dovoljno da uz proveren kvalitet i pouzdanost uđe u legendu.


Kraj je došao 1992. godine, a bez obzira na postojanje VW Corrada u ponudi fabrike, pravi poznavaoci su svoju ljubav prema ”sportskim” Volkswagenima završili gašenjem Scirocca. Razlog je prevelika cena i tehnička naprednost Corrada koja nikad nije bila za široku publiku, pa se tako i ne prepoznaje kao naslednik loze...

Vratimo se u današnjicu... Aktuelna peta generacija (u pripremi i šesta) Golfa i iste okolnosti koje dovode do predstavljanja Scirocca -potreba za proširenjem ponude, povećanjem prodaje i dokazivanja mogućnosti A5 platforme (Golf platforma). Dakle, svi sastojci su tu da bi VW ponovio istoriju (možda i uspeh) prethodnika. Ipak, detaljnom analizom novog modela, rađa se i blaga sumnja u taj plan...



Naime, kada se pojavi Iroc Concept, svojim dizajnom, dinamikom i najavljenim performansama, naveo je javnost da pomisli da je pravi sportski VW stigao. Međutim, danas kada je pred nama serijski model, obećanja performansi i sportske ”oštrine” pomalo su neispunjena. Razlog svemu tome je to što su ljubitelji VW-a, poslednje dve godine proveli očekujući verziju Audi TT-a iz Wolfsburga, dakle, automobila koji opravdava svoj dizajn vrhunskom tehnologijom, performansama i kvalitetom. Beskonačne diskusije na automobilskim forumima, blogovima i internet četovima su sve vodile u ovom pravcu.

Ipak, sada, kada je novi Scirocco ugledao svetlost dana, to nije bio TT sa VW logom na haubi, nego malo drugačiji Golf GTI. Naravno, daleko od toga da je GTI loš automobil (naprotiv, jedan je od najboljih u klasi), samo je prisutno blago osećanje promašene šanse i prilike da se prezentuje daleko dinamičniji automobil nego što novi Scirocco jeste...


I generacija modela Scirocco 1974-1981

Najveće priznanje mora se odati dizajnerima VW-a koji su uradili odličan posao na konceptu Iroc predstavivši veoma agresivan i prepoznatljiv oblik koji je pri tom definitivno ”wagenovski”, a da ne kopira ni jedan od aktuelnih modela. Potom, odrađen je ogroman i težak posao prilagođavanja ovog oblika za serijsku proizvodnju, a da pri tom ne izgubi ništa od svojih karakteristika. Možemo potvrditi da su dizajneri u tome i uspeli i serijski Scirocco ima sve detalje koncepta, pa i njegovu pojavu i svežinu dizajna. Definitivno, estetika je jedna od jačih strana ovog automobila.

Ispod ove atraktivne metalne oplate krije se poznata, proverena i ponekad precenjena VW tehnologija koja se sva može naći i u Golfu. Tu prvenstveno mislimo na poznatu platformu, ipak, malo prekrojenu za upotrebu kod novog Sciroccoa. Konkretno, Golf i Scirocco imaju istu dužinu, ali je novi model širi, skoro jednako širok kao i Passat. Uz nižu liniju krova, masivnije obline, zakošeniju haubu, ovaj momenat veće širine samo doprinosi uspešno izvedenom utisku performansi, snage i moći.

I generacija modela Scirocco 1974-1981.

VW navodi podatak da se četiri odrasle osobe komforno mogu smestiti u enterijer, a da prtljažnik raspolaže sa 292 litra prostora. Interesantan i sportski detalj je i zadnja klupa, kojoj naziv ”klupa” nikako ne odgovara jer je sastavljena iz dva posebna sportska sedišta i pored dobrog izgleda pruža i odličnu udobnost. Ipak, prvi testovi će pokazati, a mi pretpostavljamo da će putnici na zadnjim sedištima imati prilično klaustrofobičan utisak zbog malih staklenih površina.

Komandna tabla ne iznenađuje svojim dizajnom i nepogrešivo je VW-ovska sa svim očekivanim elementima. Interesantan detalj, preuzet iz kuće Audi su držači za ruke kod ručice menjača, neophodni prilikom agresivnije vožnje krivudavim planinskim putevima.


II generacija modela Scirocco 1981-1992

Ispod haube novog Scirocca, nalaziće se četiri moderna VW motora, tri benzinca i (samo) jedan dizel. Za sad to su benzinski TSI motori snage od 122, 160 i 200 KS i provereni TDI motor od 2,0 litre zapremine i 140 KS. S obzirom na snagu i težinu Scirocca, performanse su zagarantovane, kao i niska potrošnja, pogotovo kod dizel verzije. Snaga se prenosi na prednje točkove, a za transmisiju, VW je predvideo šestostepeni manuelni menjač ili najnoviju generaciju proverenog i brzog DSG automatika sa čak sedam stepena prenosa.

Važan dodatak voznoj dinamici je i Active Chasic Control, odnosno elektronski sistem koji kontroliše tvrdoću amortizera i opruga prilagođavajući ih uslovima puta. Sistem raspolaže ”normal”, ”comfort” i ”sport” modom i njegove prednosti se najviše vide na lošoj podlozi.



Ipak, ako ste zainteresovani da se novi Scirocco nađe i u vašoj garaži, moraćemo da vam ostanemo dužni za informaciju o ceni. Naime, VW nije objavio ni okvirnu cenu za novi model, niti postoji procena koliko bi Scirocco koštao kod nas, tako da će ta informacija morati malo da sačeka.

Interesantno je da je još pre početka prodaje VW izričito odbio mogućnost da se Scirocco prodaje u Americi, gde je nekad bio izuzetno popularan, objašnjavajući odluku slabim dolarom u odnosu na evro. Pravim poznavaocima nije bila potrebna ovako providna priča da bi znali o čemu se radi. Jednostavno, VW se plaši da Scirocco ne krene da napada prodaju Golfa GTI (koja je u Americi bolja nego u Evropi) i time ugrozi plasman oba modela.

Sa druge strane, VW je uveren u svoje pozicije na Starom kontinentu pa tako bez problema prodaje Golf GTI, ali u dva karoserijska ”pakovanja”, znajući da bez obzira na cenu, problema sa plasmanom neće biti...

Piše: V. Herbez, Vrele Gume



Hmmm...Svakako nešto što bih jako,jako želeo da posedujem...Sećam se kako sam nekada gledao sa oduševljenjem taj model ali naravno nisam imao dovoljno novca da ga kupim.
Istorija se ponavlja-opet ista stvar:laugh: