Autor Tema: NOVI ZOBS  (Pročitano 7246 puta)

Robbyn �

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1197
    • Pogledaj profil
NOVI ZOBS
« poslato: Decembar 10, 2009, 01:00:17 pre podne »
Od 10.12.2009. počinje primena novog ZOBS (ili bolje rečeno Zakona o punjenju budžeta).Zakon je vrlo nejasan i pun kontradiktornosti (nije ni čudo s obzirom ko ga je pisao) pa u većini slučajeva ni sami policajci koji bi od sutra trebali da ga sprovode NE ZNAJU šta treba da traže od vas...

Neću ovde pisati o glupostima poput upaljenih oborenih svetala ili zabrani korištenja mobilnih telefona pri upravljanju motornim vozilom,jer te odredbe gotovo svi mediji ponavljaju kao papagaji.
Pisaću o nekim nejasnim članovima novog zakona po kome nam mogu pisati kaznu u zavisnosti kako su raspoloženi i da li im nedostaje kvote za taj dan.

Prva nedoumica koju imam su pojasevi na zadnjim sedištima.
Kao velika većina građana Srbije vozim Zastavino vozilo (pomagao sam domaću privredu) pa iako je vozilo gotovo novo (2008. godište) nema pojaseve na zadnjim sedištima.
I sada imam nedoumicu da li po novom zakonu moram da ugradim pojaseve ili ne.Novi zakon mislim definiše to nekako ovako:\\\"Ukoliko postoji mogućnost ugradnje\\\".
Takođe,po novom zakonu,gde postoje pojasevi moraju biti i nasloni za glavu.Hajde,ako i uglavim nekako DVA pojasa na zadnju klupu u Yuga (dva a ne tri) definitivno nemam mogućnosti da ugradim i naslone za glavu sem da menjam celu zadnju klupu?!

Takođe,ako kupite novog Kragujevačkog Punta osnovnu verziju-NEMATE POJASEVE NA ZADNJOJ KLUPI!

Pa valjda iz svega ovoga proizilazi da ne trebaju pojasevi,sem ako već fabrički nisu ugrađeni,ali ako sve ovo treba da ispričam SVAKOM saobraćajcu koji me zaustavi?!:blink:

Idemo dalje:

Druga nedoumica koju ima je zimska oprema koju novi zakon propisuje.

Citat
Zimska oprema

Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se pneumatici za zimsku upotrebu (M+C) na pogonskim točkovima, odnosno radijalni pneumatici na svim točkovima, ili pneumatici sa letnjim profilom ako vozilo u priboru ima lance za pogonske točkove, a pod zimskom opremom autobusa i teretnih vozila podrazumeva se još i lopata.

Na napred navedenim pneumaticima dubina šara gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najanje 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa ekserima.

U vezi sa tim, ukazujemo da nije propisan vremenski period u kojem zimska oprema mora biti deo opreme vozila, te se na osnovu toga može zaključiti da je ona uvek sastavni deo. Iako, kada se kaže zimska oprema, pod tim se, najčešće, podrazumevaju lanci za sneg, oni su obavezni samo ukoliko na naplacima nisu radijalni pneumatici i ako je na njima dubina šara gazećeg sloja manja od 4 mm. Saobraćajnim znakom “lanci za sneg” (spada u grupu znakova obaveze broj II-39) je označen deo puta na kome motorna vozila osim motocikala, moraju na pogonskim točkovima imati propaisanu zimsku opremu kada je na kolovozu sneg.


Na prvu loptu,genijalci iz saobraćajne policije su odmah \\\"proglasili\\\" (na osnovu nekih mojih neformalnih razgovora sa pripadnicima saobraćajne policije) da su ti neophodne zimske gume na pogonskim točkovima.
Naravno da nije loše imati zimske gume,ali ako je zima blaga kao ova,uništićete zimske gume tako da vam dogodine ako zaista bude potrebe za njom neće vredeti pa ćete morati kupiti nove.Par zimskih guma ne verujem da je ispod 4-5000 dinara-možda i više.
S obzirom da imam standardne \\\"Trajalke\\\" koje fabrički stavljaju na Zastavu,i dubina šare joj je veća od propisanih 4 mm a uz to su i radijalne (tako barem piše) i imam ih na sva 4 točka onda time valjda zadovoljavam njihov pojam \\\"zimske\\\" opreme :S
Ipak,da bih izbegao raspravu sa nekim upornim,rešio sam da kupim i lance za sneg (proverio sam koštaju oko 1200 dinara za Zastavu) i stavim ih u gepek iako mislim da nisu neophodni.
Jeftinije je nego kupiti zimske gume.

Naravno,ovo je moje razmišljanje na temu,te je više nego dobrodošlo još neko mišljenje,naročito ako je sa neke zvanične instance,jer kažem napraviše famu i jako je mnogo dezinformacija čak i u sredstvima javnog informisanja.

Sledeće na šta bi se osvrnuo je komplet za prvu pomoć.Sve do sada što imate NE ZADOVOLJAVAJU!
Nova prva pomoć mora biti popunjena po standardu SRPS Z.B2.001
Dosta novina u odnosu na poluprazne kutije koje smo do sada kupovali kao prvu pomoć:

-Sterilna kompresa od gaze-pojedinačno pakovanje 10x10cm, 5 kom.
-Sterilna gaza po 1/2 m-pojedinačno pakovanje 80x25cm, 2 kom.
-Streilna gaza po 1 m-pojedinačno pakovanje 80x25cm, 1 kom.
-Trouglasta marama 100x100x140cm,gustoće 20x19, 3 kom
-Adhezivni zavojni materijal(hanzaplast) 10x8cm, 5 kom.
-Lepljivi flaster 25cm x 5m, 1kom.
-Kaliko zavoj 10cm x 5m, 2 kom.
-Kaliko zavoj 8 cm x 5m, 2 kom.
-Kaliko zavoj 5cm x 5m, 2 kom.
-PVC kesa manja 20x30cm, 1kom.
-PVC kesa veca 40x60cm, 1 kom.
-PVC rukavice za jednokratnu upotrebu, 2 para.
-Izotermalni prekrivač 150x200cm, 1 kom.
-Makaze sa zaobljenim vrhom, 1 kom.
-Zihernadle, 6 kom.
-Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, 1 kom.
-Papir i olovka, 1 kom
-Uputstvo o pružanju prve pomoći izdato od Crvenog krsta, 1 kom.
-Specifikacija sadržaja kutije, 1 kom.

Za sada ih NEMA u prodaji-barem ja nisam pronašao a tražio sam.

I samo bih još pomenuo još jednu podmuklost na koju vam mogu uzeti pare:

Citat
Od 12. decembra u Srbiji će vozači morati u automobilima da imaju obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnim nezgodama, koji će im u slučaju manjih udesa pomoći da spor reše bez uviđaja policije. Ovaj termin uslovljen je stupanjem na snagu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a za vozače kod kojih se utvrdi da nemaju ili nisu popunili ovaj obrazac – slediće kazne i do 50.000 dinara


E sad šta im znači ono \\\"ili nisu popunili ovaj obrazac\\\" ne znam.Ja sam ga dobio od osiguravajućeg društva PRAZNOG šta tu treba popuniti sem u slučaju saobraćajke?

Zoran Sarajlija

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1352
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #1 poslato: Decembar 10, 2009, 04:31:18 pre podne »
Ja sam rešio da prvih par dana ne vozim nešto mnogo auto,odnosno da pustim da vidim kako će se naši \\\'stručnjaci\\\' ponašati na početku.Jer koliko mi moj zdravi razum govori sve nove odredbe idu na ruku jedino saobraćajcima.Ne znam kako misle da ova izmučena raja podnese još i ovo deranje kože.Eventualno da su izuzeli vozila tipa zastava i sl.Ne znam ko smišlja sve ovo ali bolje da su tražili direktno lovu od naroda recimo 50 evra po glavi a da se ne lažemo i pravimo ludi i punimo džepove durpanima

mumba

  • Gost
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #2 poslato: Decembar 10, 2009, 06:26:16 pre podne »
fala bogu pa nemam auto,ovi novi propisi su toliko drakonski da ja nemam hrabrosti da sednem za volan kao i većina vozača!

Gordana Kuzmanovic Sadzakov

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 5066
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #3 poslato: Decembar 10, 2009, 11:48:16 pre podne »
...a ja ko prstom u pekmeZ! 11. moram na put istina ne tako daleki, al- ipak... preneću vam doživljaje s druma.:dry:

Zimske gume -imam  (letnje nemam). Pojaseve na zadnjem sedištu imam al\\\' ih niko nije veziv\\\'o. Sad treba?!

U prvu pomoć ću da natrpam celu kućnu apoteku  sa sve hiruškim makazama i šivaćim priborom... pa nek traže šta im treba, al\\\' mi nije jasno šta će one kese i to tačno određenih dimenzija... pa nećemo li valjda tu da stavljamo otkinute delove tela???!!!, Aj\\\' rukavice... razumem, al\\\' ako su one ko što se pridodaju  farbama za kosu ( a to su PVC), a ne medicinske,... nemaju nikakvog smisla.
 Š ta mu dođe taj izotermalni pokrivač i gde to nabaviti? veličina mu je ko štep deka za pokrivanje i kako to uopšte staviti u pribor za prvu pomoć ili je i neko ćebe ok? Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja???... šta mu to dođe? Za to može poslužiti obična maramica, ako nekom zaista spašavaš život, daleko bilo da nas to snađe...Specifikacija sadržaja? Jel\\\' to da ukucam na kompu, u nedostatku istog ...ili?
   Za uputstvo o pružanju prve pomoći ću da ponesem diplomu... valjda uvaže :dry:   a verovatno će koštati ko svetog Petra kajgana! :S

nego Robbyne... kakav obrazac evropskog izveštaja o saobraćajnim nezgodama pominješ ( odakle si preneo citirane delove?... jer se pridev evropskog piše malim slovom! Ako je sa nekog foruma onda je ok, al\\\' ako je iz zakona... blago nama!) .... ja to nemam... registracija mi ističe početkom februara, a niko mi prilikom poslednje( početak februara ove godine) nije dao nikakav obrazac, samo uobičajenu polisu obaveznog osiguranja. Da li znaš gde to da nađem?

... i kakve to fluoroscentne prsluke pominju...i koliko u autu?... i šta još od opreme koja do sada nije trebala?

@ Cross-novi ZOBS važi za sve koji se kreću ulicama grada, dakle i za pešake i za bicikliste, tako da nije presudno da li imaš auto ili ne. Kao pešaka policajci imaju pravo da te zaustave prilikom prelaska ulice i da te kulturno, kako to oni umeju , zamole da duvneš i ako se vraćaš sa kakvog provoda il\\\' slavlja il\\\' ko zna čega... eto... Sve u svemu pamet u glavu il\\\' smo nagrabusili!... Kanda će taksisti u gradu konačno profitirati! :unsure:

Robbyn �

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1197
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #4 poslato: Decembar 10, 2009, 12:46:43 posle podne »
Citat
U prvu pomoć ću da natrpam celu kućnu apoteku sa sve hiruškim makazama i šivaćim priborom.


Ja za sada koristim staru,dok ne bude u prodaji nove,pa nemaju ni u muriji bolje.Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja je kao neki plastični levak koji se stavlja u usta žrtvi.

Citat
kakav obrazac evropskog izveštaja o saobraćajnim nezgodama pominješ ( odakle si preneo citirane delove?... jer se pridev evropskog piše malim slovom! Ako je sa nekog foruma onda je ok, al\\\' ako je iz zakona... blago nama!) .... ja to nemam... registracija mi ističe početkom februara, a niko mi prilikom poslednje( početak februara ove godine) nije dao nikakav obrazac, samo uobičajenu polisu obaveznog osiguranja. Da li znaš gde to da nađem?


Citat je iz Blica bio mislim.A napisali su velikim slovom jer je to ime tog obrasca valjda.Obavezan je za sve i uzmi ga u kući gde si osigurala vozilo besplatan je.Ali savršena fora da ako ga nemaš dobiješ kaznu od 50000 dinara :angry:
Ja sam uzeo pre neki dan.

Plavi_Zoro

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 759
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #5 poslato: Decembar 10, 2009, 05:28:01 posle podne »
Nije na odmet, da se zna!!

 http://www.blic.rs/temadana.php?id=124716

 I želim Vam dobru vožnju.:) :) :)

Goran Čonkić

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1158
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #6 poslato: Decembar 10, 2009, 08:30:41 posle podne »
@ Lusy
Obrazac se dobija iz OD u kojem je vozilo registrovano. Znaci tamo gde je auto osiguran. E sad sto se popunjavanja tice...to vam mogu kasnije napisati sta i da li treba posto je moj cale to neki dan popunjavao po nekom uputstvu...(drzi se sa ostalim dokumentima) Sluzi da se prilikom nezgode, sve resi bez prisustva policije i uvidjaja...

Svetleci prsluci. Koliko ja znam 1 kom, ali ko bas hoce da bude siguran neka uzme 4-5. (kod kineza su 150din ja mislim, boja nebitna)(drzi se u kabini)

Izotermicki pokrivac je drugi naziv za cebe. XD Drzi se u gepeku.

Gume zimski komplet zimi, letnji leti. I nema oprastanja... (s ovim se donekle slazem posto znam koliko znaju da uticu na kocionu razdaljinu po klizavom, ali opet ko ima toliko novca da to isprati) Mi imamo univerzalke, pa ne znam kako cemo se provesti... (mada nasa policija ni ne zna oznake na istima) :D

Lanci, obavezni deo pribora.

Pojasevi na zadnjoj klupi. Obavezni za vezivanje ako postoje...ako ne postoje nisu obavezni za ugradnju!! To vas niko ne moze naterati.

Prva pomoc...dok ne bude nova, dobra je i ova. (inace nedavno je objavljeno da INVENT-ov komplet ne ispunjava ni osnovne norme ZOBS(starog)...

E, da...svetla obavezna i u toku dana! :) (mada se to svuda u svetu ukida zbog povecane emisije CO2(obavezna jedino kod navedenih nijansi sasije vozila koje su slicne boji puta i okoline)...ali naravno mi smo van sveta...)


E sad...od danas poce primena ovog zakona, ali naravno kao i sve kod nas u drzavi i ovo se primenjuje nakaradno...umesto da se ovih mesec dana primenjuje sa opomenama, kao period prilagodjavanja, NE, nasa policija ce odmah da nas kaznjava, stim da posto jos ne vazi novi prekrsanji zakon koji je u vezi sa ZOBS, procesi se odlazu do posle NG i automatski podlezemo novom ZOBS...(muka mi je ove drzave)

Inace ja najozbiljnije razmisljam da negde ugradim skrivenu kamericu koja ce snimati policiju kad me zaustavi...posto ZNAM da ce pokusavati \\\"da mi ucine time sto me nece kazniti nego ce samo uzeti 1000-2000 dinara...\\\"

Toliko o ovome od mene zasad

Robbyn �

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1197
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #7 poslato: Decembar 10, 2009, 09:49:29 posle podne »
Citat
E sad sto se popunjavanja tice...to vam mogu kasnije napisati sta i da li treba posto je moj cale to neki dan popunjavao po nekom uputstvu...(drzi se sa ostalim dokumentima) Sluzi da se prilikom nezgode, sve resi bez prisustva policije i uvidjaja...


Da,to me veoma interesuje! Potpuno mi je nejasno oko tog obrasca,pošto su mi u osiguranju bukvalno bacili obrazac na sto i to je to.
Znači,da li dok stoji u kolima treba nešto popuniti u njemu ili stoji blanko pa se popunjava u slučaju saobraćajne nezgode?
NIGDE nisam pronašao nikakvo uputstvo u vezi toga.Da ne kažem da sam u osiguravajući zavod morao da dolazim dva puta ne bi li ih ubedio da su DUŽNI da izdaju isti obrazac za svako vozilo čija registracija prelazi 10.12.2009.

Tako da,trenutno mi u saobraćajnoj dozvoli sa polisom stoji i ovaj obrazac ali NEISPUNJEN-totalno prazan,pa hoće li me zbog toga zajebavati saobraćajci ili tako i treba da bude?

Goran Čonkić

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1158
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #8 poslato: Decembar 11, 2009, 01:22:37 pre podne »
Evo da se ispravim...jeste popunio cale, medjutim posto se posle ispostavilo da ne teba bacio je pa je trazio drugi obrazac. :)

Znaci obrazac se NE POPUNJAVA. Popunjava se tek u slucaju nezgode.

Uzgred, Lusy je u pravu kada kaze da su i pesaci ucesnici u saobracaju o novom ZOBS...a to automatski znaci da podlezu i alko testu...tako da ce nazalost i tu biti mogucih slucajeva izivljavanja sluzbenih lica...

Plavi_Zoro

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 759
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #9 poslato: Decembar 11, 2009, 02:35:04 posle podne »
Uzeće  vam mnogo vremena, ali vredi proučiti. :chita: :pandur: :dedica:

   http://www.zakoni.rs/zakon-o-bezbednosti-saobracaja-na-putevima.pdf

Gordana Kuzmanovic Sadzakov

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 5066
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #10 poslato: Decembar 11, 2009, 07:47:42 posle podne »
Ljudi ja sinoćke morala hitno i neplaniranio za BG. Na putu sam videla  1 ( jednu ) patrolu... sve je bilo uobičajeno... pa i ti policajci su ljudi, baš kao i mi. Danas idem za Sombor i prenosim dalja iskustva.

Zahvaljujem se svima na odgovorima :)

Plavi_Zoro

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 759
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #11 poslato: Decembar 11, 2009, 08:01:16 posle podne »
Lusy napisao/la:
Citat
Ljudi ja sinoćke morala hitno i neplaniranio za BG. Na putu sam videla  1 ( jednu ) patrolu... sve je bilo uobičajeno... pa i ti policajci su ljudi, baš kao i mi. Danas idem za Sombor i prenosim dalja iskustva.

Zahvaljujem se svima na odgovorima :)


-Pa šta si mislila Lusy, da su oni \\\" ljudožderi\\\" kako ih ovde neki opisuju.Pa i oni su  ljudi, porodični ljudi, koji rade za egzistenciju svojih porodica.
- Pljuvači, neka pljulju koliko hoće, ali ovaj ZOBSP je na mestu, i nadam se da će \\\" nasilnike\\\" u saobraćaju da obuzda.Tvrdim, kao bivši saobraćjni milicionar, da je zakon OK, i da će mnoge \\\" bahate\\\" vozače dovesti u red.A tom  zakonu i to je cilj.

Goran Čonkić

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1158
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #12 poslato: Decembar 11, 2009, 09:53:04 posle podne »
Plavi_Zoro napisao/la:
Citat
Lusy napisao/la:
Citat
Ljudi ja sinoćke morala hitno i neplaniranio za BG. Na putu sam videla  1 ( jednu ) patrolu... sve je bilo uobičajeno... pa i ti policajci su ljudi, baš kao i mi. Danas idem za Sombor i prenosim dalja iskustva.

Zahvaljujem se svima na odgovorima :)


-Pa šta si mislila Lusy, da su oni \\\" ljudožderi\\\" kako ih ovde neki opisuju.Pa i oni su  ljudi, porodični ljudi, koji rade za egzistenciju svojih porodica.
- Pljuvači, neka pljulju koliko hoće, ali ovaj ZOBSP je na mestu, i nadam se da će \\\" nasilnike\\\" u saobraćaju da obuzda.Tvrdim, kao bivši saobraćjni milicionar, da je zakon OK, i da će mnoge \\\" bahate\\\" vozače dovesti u red.A tom  zakonu i to je cilj.


@Plavi
Ja se delimicno slazem sa tobom sto se tice novog ZOBS...trebalo je uvesti novi, prikladniji ovom dobu. Mada se ne slazem sa puno odredbi istog i mislim da ce se vrlo brzo menjati. Zao mi je sto je prethodni predlog koji su pisali eksperti u saradjni sa MUP i Asoccijacijom vozaca i AMS je pohvaljen u celom svetu kao povucen i usvojen ovaj koji je pisao MUP i koji svi zivi kritikuju jer je previse restriktivan i daje previse moci MUP-u.

E sad ja znam da si ti pristrasan sto se tice tvojih bivsih kolega i da su oni svetinja...ali kao bivsi saobracajac moras priznati da si mozda i sam nekad \\\"izasao nekome u susret\\\" ili si svestan te pojave...Slazem se da su i policajci ljudi, i da imaju porodice, ali i takodje tvrdim da je 70% saobracajne policije korumpirano ili ima dvostruke arsine...to tvrdim zato sto sam licno imao jako puno takvih iskustava. I nemoj me napadati da nije tako i da sirim klevetu jer i sam znas da nazalost TO JESTE istina(mozda ne u tolikom procentu, ali je istina)...
A sad dolazim i do poente zasto JA pljujem zakon. Bas zbog tih istih \\\"izlazenja u susret\\\". Sto ce nekome izaci u susret, a drugoga ce debelo kazniti zbog neke nebuloze...

Robbyn �

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1197
    • Pogledaj profil
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #13 poslato: Decembar 11, 2009, 11:52:27 posle podne »
Mali_Lala napisao/la:
Citat

@Plavi
Ja se delimicno slazem sa tobom sto se tice novog ZOBS...trebalo je uvesti novi, prikladniji ovom dobu. Mada se ne slazem sa puno odredbi istog i mislim da ce se vrlo brzo menjati. Zao mi je sto je prethodni predlog koji su pisali eksperti u saradjni sa MUP i Asoccijacijom vozaca i AMS je pohvaljen u celom svetu kao povucen i usvojen ovaj koji je pisao MUP i koji svi zivi kritikuju jer je previse restriktivan i daje previse moci MUP-u.



Da,trebao je novi ZOBS koji bi obuhvatio tehničke novotarije koje su se pojavile u međuvremenu a koje stari nije poznavao.
Ali OVAKAV zakon je represivan i SVI se slažu u tom pogledu,ne samo mi obični smrtnici na kojima će se kola slomiti nego i stručni ljudi u komitetu za saobraćaj.
Jer,da nije represivan i prvenstveno napravljen da puni budžet radar-detektori ne bi bili zabranjeni!

Da se razumemo,ja nemam takav uređaj niti sam imao nameru da ga nabavim,ali kako to radar-detektori ugrožavaju bezbednost u saobraćaju da je propisana kazna od čak 20 000 dinara za njegovo korištenje???
Nije li cilj bezbednost i ljudski životi?Tako barem tvrdi policija koja je napisala ovaj harač,ovaj zakon.Ovaj uređaj \\\"tera\\\" vozače da smanje brzinu vozila.U uređenim zapadnim zemljama čak postavljaju imitatore radara pa na taj način utiču na vozače da smanje brzinu.
Ali ne...Kod nas se ukopaju negde u žbunju i love te ako ideš 60 gde je ograničenje 40 km/h i kada ih nalove dovoljno možeš proći tuda i sa 100-kom...
Znači nije u pitanju bezbednost nego naplata kazni da se ne lažemo...Kao onaj policajac u San Tropeu kada ostavi bicikl pa ceo dan čuči u zasedi čekajući da ga neko ukrade :bejzbolka:

Š to se tiče upotrebe svetala danju,sve države napuštaju taj propis,samo mi, tako tipično za nas,sada tek uvodimo kada su svi već odustali od toga.Ali šta mari,neko će već zaboraviti da ih upali pa će ga odrati par hiljada.

Citat
pa i ti policajci su ljudi, baš kao i mi.


Naravno da jesu.Rad u smenama,po svim vremenskim uticajima za ne baš veliku platu...ALI!
Nije tajna da dobijaju kvote za broj napisanih prijava.A nekada vam baš VI možete zapasti da popune broj.
A nije tajna i da je korupcija na visokom stupnju baš u redovima saobraćajne policije.
I tako,dok ne uvedu kamere za nadzor u policijskim vozilima ne verujem u dobre namere zakonodavca.

Lično sam nekoliko puta bio \\\"žrtva\\\" policijske \\\"torture\\\" u kontroli saobraćaja.To je ono kada vam izvrnu ceo auto ne bi li vam pronašli bilo šta da vas kazne,a kada ne pronađu onda vas šalju na vanredni tehnički pregled i merenje vozila na vazi.
Uopšte nisu gadljivi ni na novac a da vam ne napišu kaznu (naročito saobraćajna policija u Lovćencu).
Mnogo vremena provodim u kolima na putu zbog prirode posla, tako da imam dosta susreta sa njima i znam šta pričam,ima ih svakakvih.Od totalno fer likova do likova korumpiranih kao meksički policajci.:laugh:
Zato,samo kamere za nadzor u policijskim vozilima i jaka unutrašnja kontrola mogu donekle ublažiti situaciju.

E da,uz novi ZOBS još više će vam pomoći i ovo  

Djordje P.

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 2379
    • Pogledaj profil
    • pivnicki.com
Odg: NOVI ZOBS
« Odgovor #14 poslato: Decembar 12, 2009, 04:22:55 pre podne »
\\\"П R A V I L N I K\\\" :D