Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - Robbyn �

Stranice: [1] 2
1
Društvo, dom i porodica / NOVI ZOBS
« poslato: Decembar 10, 2009, 01:00:17 pre podne »
Od 10.12.2009. počinje primena novog ZOBS (ili bolje rečeno Zakona o punjenju budžeta).Zakon je vrlo nejasan i pun kontradiktornosti (nije ni čudo s obzirom ko ga je pisao) pa u većini slučajeva ni sami policajci koji bi od sutra trebali da ga sprovode NE ZNAJU šta treba da traže od vas...

Neću ovde pisati o glupostima poput upaljenih oborenih svetala ili zabrani korištenja mobilnih telefona pri upravljanju motornim vozilom,jer te odredbe gotovo svi mediji ponavljaju kao papagaji.
Pisaću o nekim nejasnim članovima novog zakona po kome nam mogu pisati kaznu u zavisnosti kako su raspoloženi i da li im nedostaje kvote za taj dan.

Prva nedoumica koju imam su pojasevi na zadnjim sedištima.
Kao velika većina građana Srbije vozim Zastavino vozilo (pomagao sam domaću privredu) pa iako je vozilo gotovo novo (2008. godište) nema pojaseve na zadnjim sedištima.
I sada imam nedoumicu da li po novom zakonu moram da ugradim pojaseve ili ne.Novi zakon mislim definiše to nekako ovako:\\\"Ukoliko postoji mogućnost ugradnje\\\".
Takođe,po novom zakonu,gde postoje pojasevi moraju biti i nasloni za glavu.Hajde,ako i uglavim nekako DVA pojasa na zadnju klupu u Yuga (dva a ne tri) definitivno nemam mogućnosti da ugradim i naslone za glavu sem da menjam celu zadnju klupu?!

Takođe,ako kupite novog Kragujevačkog Punta osnovnu verziju-NEMATE POJASEVE NA ZADNJOJ KLUPI!

Pa valjda iz svega ovoga proizilazi da ne trebaju pojasevi,sem ako već fabrički nisu ugrađeni,ali ako sve ovo treba da ispričam SVAKOM saobraćajcu koji me zaustavi?!:blink:

Idemo dalje:

Druga nedoumica koju ima je zimska oprema koju novi zakon propisuje.

Citat
Zimska oprema

Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se pneumatici za zimsku upotrebu (M+C) na pogonskim točkovima, odnosno radijalni pneumatici na svim točkovima, ili pneumatici sa letnjim profilom ako vozilo u priboru ima lance za pogonske točkove, a pod zimskom opremom autobusa i teretnih vozila podrazumeva se još i lopata.

Na napred navedenim pneumaticima dubina šara gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najanje 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa ekserima.

U vezi sa tim, ukazujemo da nije propisan vremenski period u kojem zimska oprema mora biti deo opreme vozila, te se na osnovu toga može zaključiti da je ona uvek sastavni deo. Iako, kada se kaže zimska oprema, pod tim se, najčešće, podrazumevaju lanci za sneg, oni su obavezni samo ukoliko na naplacima nisu radijalni pneumatici i ako je na njima dubina šara gazećeg sloja manja od 4 mm. Saobraćajnim znakom “lanci za sneg” (spada u grupu znakova obaveze broj II-39) je označen deo puta na kome motorna vozila osim motocikala, moraju na pogonskim točkovima imati propaisanu zimsku opremu kada je na kolovozu sneg.


Na prvu loptu,genijalci iz saobraćajne policije su odmah \\\"proglasili\\\" (na osnovu nekih mojih neformalnih razgovora sa pripadnicima saobraćajne policije) da su ti neophodne zimske gume na pogonskim točkovima.
Naravno da nije loše imati zimske gume,ali ako je zima blaga kao ova,uništićete zimske gume tako da vam dogodine ako zaista bude potrebe za njom neće vredeti pa ćete morati kupiti nove.Par zimskih guma ne verujem da je ispod 4-5000 dinara-možda i više.
S obzirom da imam standardne \\\"Trajalke\\\" koje fabrički stavljaju na Zastavu,i dubina šare joj je veća od propisanih 4 mm a uz to su i radijalne (tako barem piše) i imam ih na sva 4 točka onda time valjda zadovoljavam njihov pojam \\\"zimske\\\" opreme :S
Ipak,da bih izbegao raspravu sa nekim upornim,rešio sam da kupim i lance za sneg (proverio sam koštaju oko 1200 dinara za Zastavu) i stavim ih u gepek iako mislim da nisu neophodni.
Jeftinije je nego kupiti zimske gume.

Naravno,ovo je moje razmišljanje na temu,te je više nego dobrodošlo još neko mišljenje,naročito ako je sa neke zvanične instance,jer kažem napraviše famu i jako je mnogo dezinformacija čak i u sredstvima javnog informisanja.

Sledeće na šta bi se osvrnuo je komplet za prvu pomoć.Sve do sada što imate NE ZADOVOLJAVAJU!
Nova prva pomoć mora biti popunjena po standardu SRPS Z.B2.001
Dosta novina u odnosu na poluprazne kutije koje smo do sada kupovali kao prvu pomoć:

-Sterilna kompresa od gaze-pojedinačno pakovanje 10x10cm, 5 kom.
-Sterilna gaza po 1/2 m-pojedinačno pakovanje 80x25cm, 2 kom.
-Streilna gaza po 1 m-pojedinačno pakovanje 80x25cm, 1 kom.
-Trouglasta marama 100x100x140cm,gustoće 20x19, 3 kom
-Adhezivni zavojni materijal(hanzaplast) 10x8cm, 5 kom.
-Lepljivi flaster 25cm x 5m, 1kom.
-Kaliko zavoj 10cm x 5m, 2 kom.
-Kaliko zavoj 8 cm x 5m, 2 kom.
-Kaliko zavoj 5cm x 5m, 2 kom.
-PVC kesa manja 20x30cm, 1kom.
-PVC kesa veca 40x60cm, 1 kom.
-PVC rukavice za jednokratnu upotrebu, 2 para.
-Izotermalni prekrivač 150x200cm, 1 kom.
-Makaze sa zaobljenim vrhom, 1 kom.
-Zihernadle, 6 kom.
-Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, 1 kom.
-Papir i olovka, 1 kom
-Uputstvo o pružanju prve pomoći izdato od Crvenog krsta, 1 kom.
-Specifikacija sadržaja kutije, 1 kom.

Za sada ih NEMA u prodaji-barem ja nisam pronašao a tražio sam.

I samo bih još pomenuo još jednu podmuklost na koju vam mogu uzeti pare:

Citat
Od 12. decembra u Srbiji će vozači morati u automobilima da imaju obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnim nezgodama, koji će im u slučaju manjih udesa pomoći da spor reše bez uviđaja policije. Ovaj termin uslovljen je stupanjem na snagu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a za vozače kod kojih se utvrdi da nemaju ili nisu popunili ovaj obrazac – slediće kazne i do 50.000 dinara


E sad šta im znači ono \\\"ili nisu popunili ovaj obrazac\\\" ne znam.Ja sam ga dobio od osiguravajućeg društva PRAZNOG šta tu treba popuniti sem u slučaju saobraćajke?

2
Religija / Otišao zauvek...
« poslato: Novembar 19, 2009, 11:09:55 posle podne »


Neću pisati o onome što smo svih ovih dana bili izloženi svojevrsnoj masovnoj histeriji.Neću pisati o tome kako na smrti ovog čoveka SVI političari u zemlji ubiraju jeftine političke poene.
Neću pisati ni o tome kako se iz jedne krajnjosti ide u drugu,kako se ovaj narod našavši se u idejnom vakuumu posle pada komunizma okrenuo ka nečemu što misli da je religija graničeći se sa paganstvom.

Ja nisam religiozan,a nisam ni pravoslavac.Ali smatram da bi se trebalo osvrnuti na to kakvog je čoveka SPC i srpski narod zauvek izgubio.
Jedan od poslednjih...Sada će doći neki novi sveštenici,i novi patrijarhsi u još novijim automobilima inostrane proizvodnje sa svojim privatnim firmama...

S obzirom na uticaj koji imaju u društveno-političkim zbivanjima,a uzimajući u obzir njihove moralne (ne)kvalitete,ozbiljno sam zabrinut za budućnost ove zemlje...

Počivaj u miru Pavle...

3
IT tehnologije / Windows 7
« poslato: Mart 19, 2009, 01:44:25 pre podne »
Citat
Nova verzija operativnog sistema – puštena u opticaj u probnoj verziji, treba da otkloni propuste „viste“ i olakša rad, a program za prepoznavanje srpskog, hrvatskog, ruskog, rumunskog, češkog i katalonskog jezika – razvijen u Beogradu

Ako ne bude kašnjenja kao sa „vistom”, najnoviji „Microsoftov” operativni sistem „vindouz 7” u prodaji bi trebalo da se nađe krajem ove godine. Utisci o beta verziji su i više nego povoljnim a kako za „Politiku” objašnjavaju u „Microsoft softveru” DOO, „vindouz 7” u najkraćem donosi unapređene elemente korisničkog interfejsa, dodatne aplikacije, lakše upravljanje uređajima i povezivanjem, brži odziv i dužu autonomiju rada. Osim toga, tu je rad na „tač skrinu” – interaktivnom ekranu osetljivom na dodir – pri čemu je taj segment novog operativnog sistema razvijan i u našoj zemlji.

Kada je reč o unapređenim elementima korisničkog interfejsa, najveću promenu donosi taskbar, koji je povećan i sadrži kombinaciju prečica ka aktivnim i aplikacijama koje korisnik često pokreće. Sadržaj aktivnog prozora može se videti u umanjenom prikazu, koji se prikazuje kada se kursor miša postavi na taskbar. Prečica za „eksplorer” prikazuje i indikator progresa operacije, koju taj program trenutno obavlja – poput kopiranja podataka.

Svaki od elemenata smart menija i taskbara dobio je i takozvanu „džamplist“ mogućnost, koja u kontekstnom meniju (desni klik miša) prikazuje najčešće operacije ili spisak otvorenih fajlova u toj aplikaciji. Moguće je i prevođenje aktivnih prozora (jednim klikom) u transparentni oblik – u cilju prikazivanja sadržaja desktopa, koji uključuje i gedžet dodatke. Oni mogu biti na bilo kojoj poziciji na desktopu.  

Uz finalnu verziju „vindouza 7” stizaće i Internet „eksplorer 8”, koji donosi brojna unapređenja bezbednosti i lakše upotrebe. Recimo, tu su akcelerator dodaci koji u kontekstni meni dodaju prečice ka popularnim sajtovima za pretragu i navigaciju, poput „lajv srča” i „lajv mapa”. Svakodnevne aktivnosti na Internetu ubrzavaju veb-slajsis, i to tako što kroz sistem prečica na glavni prozor dovode sadržaje sajtova, poput vremenske prognoze, sportskih rezultata i slične sadržaje koji se često menjaju.

„Windows 7” neće imati besplatne aplikacije iz „vindouz lajv” familije, jer se one sada sa neta preuzimaju kroz paket „vindouz lajv esenšials”, koji uključuje i „vindouz lajv mesindžer”, foto-galeriju, mejl, „vrajter”, „muvi mejker”. Od aplikacija koje se dobijaju sa operativnim sistemom, u „Microsoftu” ističu unapređenja u programima „pejnt” i „vordped”, sa komandama nalik „ofis ribonu”, koji je predstavljen uz „ofis 2007”.

Sa unapređenim kontrol panelom stiže lakše upravljanje svim uređajima koji su povezani sa računarom. Novitet je i „divajs stejdžâ€œ, sa kojim je moguće direktno upravljanje uređajima. Osim toga, umrežavanje u kućnom okruženju olakšano je uvođenjem opcije „houm grup“, sa kojom je dodavanje računara i uređaja u kućnu mrežu svedeno na nekoliko jednostavnih klikova mišem. Š erovanje podataka na kućnom nivou pojednostavljeno je opcijom lajbraris, koja sortira srodne sadržaje, poput muzike, video-klipova.

Na novijim računarima poboljšan je odziv, pa tako operacije kao što su startovanje i gašenje kompjutera traju znatno kraće. Brža je i instalacija sistema, u kojoj je broj postupaka sveden na minimum.

Ušteda energije dodatno je unapređena prilagodljivim osvetljenjem ekrana, koje nakon kraće neaktivnosti umanjuje osvetljenje, što će posebno znati da cene korisnici prenosnih računara – štednja baterije.

Broj upozorenja je smanjen tako da se korisnik obaveštava samo o kritičnim operacijama. Ostala obaveštenja i preporuke prikazuju se samo u okviru akcionog centra, u sastavu kontrol panela.

Na računarima sa mogućnošću komandovanja i rada putem „tač skrina“, „vindouz 7” donosi upravljanje prstima svim operacijama, posebno multimedijalnim sadržajima, pre svega fotografijama. Zatim, opcija prepoznavanja rukopisa, koja je svojevremeno razvijena za tablet pi-si, sa „vindouz sedmicom” dobila je nove mogućnosti kao što su prepoznavanje matematičkih formula i novih jezika.


I ja ga koristim od nedavno,u početku sam imao problema kao i sa Vistom sa drajverima (nisam mogao da ga nakačim na net),ali i to sam rešio.
Pošto imam stariji štampač,nije ga prepoznao pa sam morao manuelno da mu ubacim drajvere,ali zanemarivo u odnosu na ono šta pruža.
Gomila poboljšanja u odnosu na Vistu (na koju sam ja jedan od retkih izgleda koji nemaju nikakvih zamerki ),dodati su neki novi alati i poboljšani stari.

Sve u svemu,iako je beta,sasvim se lepo ponaša.S obzirom da je malo drugačiji pristup u odnosu na Vistu (a tek na XP) traži malo navikavanja,ali ništa strašno...

Prosečnog korisnika zadovoljava ono što dolazi u paketu sa OS,tako da ne zahteva instaliranje nekih dodatnih programa...

I da ne dužim,evo nekoliko screenshot-ova kako bi to izgledalo kod mene.
Ako neko još koristi možda bi mogli razmeniti iskustva i utiske.








4
Muški kutak / Par saveta ženama :)
« poslato: Januar 02, 2009, 02:51:05 posle podne »
Naiđoh na ovaj tekst,jeste šaljivog je karaktera ali preko 90% tačan,barem iz moga ugla :)
Inače,sva pravila su namerno pod brojem 1 :laugh:

1. Muskarci NISU citaci misli.

1. Naucite da korististe WC dasku.
Odrasle ste devojke. Ako je gore, spustite je dole.
Nama je potrebna gore, vama dole.
Mi se ne zalimo sto je vi ostavljate dole.

1. Sport nedeljom: to vam je kao pun mesec ili oseka i plima.
To je tako.

1. Plakanje je ucena.

1. Trazi ono sto zelis.
Ali znaj ovo:
Tanane aluzije ne pale!
Jake aluzije ne pale!
Jasne aluzije ne pale!
Samo reci sta zelis!

1. DA i NE su savrseno prihvatljivi odgovori na skoro svako pitanje.

1. Nama se obratite s problemom samo ako zelite da se resi. To je ono sto mi radimo.
Saosecanje ocekujte od vasih drugarica, one tome sluze.


1. Bilo sta sto smo rekli pre 6 meseci je nedopustivo kao argument.
U stvari, sve receno se nulira i postaje navezece nakon 7 dana.


1. Ako mislite da ste debele, onda verovatno i jeste.
Ne pitajte nas.

1. Ako nesto sto smo rekli moze da se razume na dva nacina, a jedan od njih vas cini tuznim ili ljutim, mislili smo na onaj drugi.

1. Mozete nas ili pitati da nesto uradimo ili da kazete kako zelite da bude uradjeno.
Ne oboje.
Ako vec znate kako nesto da uradite najbolje, onda uradite sami.

1. Kad god je moguce, molimo vas recite sve sto imate da kazete TOKOM reklama.

1. Christopheru Columbusu NISU trebale smernice, a ne trebaju ni nama.

1. SVI muskarci vide samo 16 boja, kao default podesavanja Windows-a!
Kajsija, na primer, je voce, a NE boja. Tikva je takodje voce. Pojma nemamo sta vam je to sljezova boja.

1. Ako svrbi, bice pocesano.
Mi to tako radimo.

1. Ako pitamo sta nije u redu, a vi kazete \\\"nista\\\", mi cemo se tako i ponasati - kao da nije nista.
Znamo da lazete, tako da nije vredno svadje.

1. Ako postavite pitanje na koje ne zelite odgovor, ocekujte odgovor koji ne zelite da cujete.

1. Kada moramo da idemo negde, sta god da obuces je dobro... STVARNO!

1. Ne pitajte nas o cemu mislimo, osim ako niste spremne da diskutujete o temama kao sto su fudbal, trke, kosarka i sl.

1. Imas dovoljno garderobe.

1. Imas previse cipela.

1. Ja sam u formi i imam dobru figuru. Okruglo JE figura!

1. Hvala sto si citala ovo.
Da, znam, veceras moram spavati na kaucu;

5
O svemu i svačemu / Naj fotka 2008. godine
« poslato: Decembar 30, 2008, 10:15:16 posle podne »
Tema je šaljivog karaktera,možda sam je malo kasno otvorio,ali hajde da postavimo ono što je obeležilo proteklu nam godinu :laugh:

Pa da počnem,evo nekog ako je promašio zanimanje i ko je možda trebao biti estradni umetnik (scenski nastup je uvežbao):laugh:


6
Društvo, dom i porodica / 29. novembar Dan Republike
« poslato: Novembar 29, 2008, 05:01:14 posle podne »
Danas je Dan Republike,sećanje na jedan sada već zaboravljeni praznik jedne države koja više ne postoji- SFRJ.
Većina Vas na forumu se ne seća te države,ili je već rođena kada se SFRJ raspala,ja sam eto imao priliku da barem delić života proživim u toj zemlji.

Sa ove distance,uz sve što nam se desilo,uz sve mane koje su bile u SFRJ mogu reći da je SFRJ bila previše lepa i moćna država da bi mogla postojati...

Eto malo nostalgije...

{youtube}fY2K5FTuqp4&feature=related{/youtube}

{youtube}gEUBKBuHZ4c&feature=related{/youtube}

7
Ostalo / CNN uveo korištenje holograma u široku upotrebu
« poslato: Novembar 09, 2008, 05:05:34 posle podne »
preuzet tekst
Citat
CNN je počeo aktivno da koristi holograme, kako bi udaljene izveštače, odnosno reportere sa lica mesta prikazao direktno u studiju.

Ovo je prvi put da se hologramska tehnologija koristi pred očima šire javnosti, i ovakav snimak još nikada nismo videli. U stvari jesmo, ali samo na filmovima, pa smo se prvo upitali da je ovo princeza Lejla možda?

Onda smo videli da ovo definitivno nije princeza iz Star Trek serijala, već samo novinarka koju su hologramom prebacili u studijo. Da li je to budućnost došla pre nego što smo je očekivali ili je sve ovo samo još jedna manipulacija uz izgovor da tehnologija nije još uvek dovoljno zrela?


{youtube}Xguu48_bShk&eurl=http://www.srbijanet.rs/tehnologija/audio-video/3074-cnn-poceo-da-koristi-holograme.html{/youtube}

Š ta reći...Mogu misliti šta imaju što nije za širu upotrebu...

8
O svemu i svačemu / Tražim...
« poslato: Avgust 20, 2008, 09:53:00 posle podne »
Nisam pronašao ni jednu sličnu temu,pa zato otvaram ovu (ako postoji slična prebacite moj post u postojeću,unapred se izvinjavam što je nisam video) u kojoj bi tražili pomoć od nekoga ukoliko znate gde ima nešto da se kupi a da je nekome potrebno i slične stvari,a da nisu komponente za računare...

Pa evo i razloga otvaranju ove teme :laugh:

Zna li neko gde ima (i da li) u Bečeju da se kupe behaton betonske ploče oblika kao na slici u sivoj (betonskoj) boji.
Treba mi manja količina od 4 kv.metara ali mi je hitno.Kod nas ima samo na jednom mestu i to neće biti u narednih dve nedelje,a meni treba u narednih nekoliko dana.


U Domusu nema-to sam proverio.
Ako neko zna bio bih mu zahvalan da napiše broj telefona ili približnu lokaciju.

Hvala.

9
Društvo, dom i porodica / Tri prsta
« poslato: Avgust 16, 2008, 04:00:33 pre podne »
Svi smo nedavno videli ovo,slika koja je možda obišla svet



Postoji i anegdota,ne znam koliko istinita da je američki predsednik Buš pitao Tadića zašto je to uradio,te mu je ovaj dao neko značenje toga koje blago nema veze sa životom,kao ni on sam uostalom.
Kao ni većina ljudi koji upotrebljava ovaj pozdrav...
Da li ste se ikada upitali odakle potiče ovaj način pozdravljanja?Š ta on znači?

Kao prvo,nije ništa originalno i nije svojstveno samo srpskom narodu,što će većina onih koji ga koriste reći na prvu loptu.Evo nekih primera,koji baš i ne služe na čast.







Začuđeni?I ja sam bio kada sam pročitao i video...Sećam se kada su bili oni nemiri u Albaniji kada je bilo provaljeno u vojne magacine krajem 90-ih što je bila uvertira za oružanu pobunu na Kosovu da sam video snimke CNN-a koji su snimali albanske vojnike koji su ih pozdravljali sa tri uzdignuta prsta :laugh:
Bilo je polemika u našoj javnosti o tome te je dato objašnjanje da su ti polupismeni ljudi nagledani snimaka sa jugoslovenskih ratišta u prethodnom periodu (Bosna i Hrvatska) samo imitirali šta su videli na tim snimcima :woohoo:

Još malo istražujući našao sam ovo objašnjenje koje mi se čini jedino ispravnim i logičnim,s obzirom da se ni sam ne sećam upotrebe ovog pozdrava pre tih nesrećnih 90-ih i da je sve to produkt Miloševićeve ratno-huškačke mašinerije.
{youtube}4kidaMgSfgk&feature=related{/youtube}

Š ta vi mislite o svemu ovome?

10
IT tehnologije / Vista i ADSL
« poslato: Jul 20, 2008, 10:21:25 posle podne »
Jednostavno,imam USB modem,i kada sam pokušao konfiguraciju modema po instaliranju Viste prijavljuje da su drajveri nekompatibilni...
Vršljao po netu i tražio rešenje,uglavnom se svi žale na slično.
Jedino rešenje koje do sada nude je zamena modema za ruter i priključenje na mrežnu karticu.

Podrška mi još uvek nije odgovorila (jedan od komentara za Sezamov korisnički servis je i bio da ga je jedan od operatera pitao šta je to Vista?!:blink: )

Da neko možda nema nekih iskustava povodom ovoga,i da ima rešenje?

11
Ostalo / Novi Scirocco
« poslato: Jun 20, 2008, 11:47:59 posle podne »
VW Scirocco

Tačno 34 godine nakon premijere originalnog modela, 26 godina nakon prezentacije druge generacije i 16 po gašenju proizvodnje, VW je ponovo prikazao svoje viđenje pristupačnog sportskog modela stvorenog na bazi svemoćnog Golfa... I, kao i nekada, zove se Scirocco.


Kada je krajem 2006. godine, VW predstavio koncept pod nazivom Iroc, svetska automobilska javnost je ispod moderno i dimanično dizajnirane ”kože” prepoznala gene starog Scirocca i sa oduševljenjem zahtevala od VW skoru proizvodnju.

Razlog ovoj euforiji kod poznavalaca su i dalje jaka sećanja na prve dve generacije ovog modela koje su predstavljale pravi sportski automobil za široku populaciju globalnog tržišta. Ruku na srce, sa platformom Golfa I i njegovim motorima (od 1,1 do 1,8 litara), to nikako nije bio sportski automobil u pravom značenju te reči, ali je zahvaljujući dizajnu Giugiara i nešto manjoj težini, Scirocco je bio za nijansu brži, odnosno, više sportski od ekvivalentnog Golfa. Sasvim dovoljno da uz proveren kvalitet i pouzdanost uđe u legendu.


Kraj je došao 1992. godine, a bez obzira na postojanje VW Corrada u ponudi fabrike, pravi poznavaoci su svoju ljubav prema ”sportskim” Volkswagenima završili gašenjem Scirocca. Razlog je prevelika cena i tehnička naprednost Corrada koja nikad nije bila za široku publiku, pa se tako i ne prepoznaje kao naslednik loze...

Vratimo se u današnjicu... Aktuelna peta generacija (u pripremi i šesta) Golfa i iste okolnosti koje dovode do predstavljanja Scirocca -potreba za proširenjem ponude, povećanjem prodaje i dokazivanja mogućnosti A5 platforme (Golf platforma). Dakle, svi sastojci su tu da bi VW ponovio istoriju (možda i uspeh) prethodnika. Ipak, detaljnom analizom novog modela, rađa se i blaga sumnja u taj plan...



Naime, kada se pojavi Iroc Concept, svojim dizajnom, dinamikom i najavljenim performansama, naveo je javnost da pomisli da je pravi sportski VW stigao. Međutim, danas kada je pred nama serijski model, obećanja performansi i sportske ”oštrine” pomalo su neispunjena. Razlog svemu tome je to što su ljubitelji VW-a, poslednje dve godine proveli očekujući verziju Audi TT-a iz Wolfsburga, dakle, automobila koji opravdava svoj dizajn vrhunskom tehnologijom, performansama i kvalitetom. Beskonačne diskusije na automobilskim forumima, blogovima i internet četovima su sve vodile u ovom pravcu.

Ipak, sada, kada je novi Scirocco ugledao svetlost dana, to nije bio TT sa VW logom na haubi, nego malo drugačiji Golf GTI. Naravno, daleko od toga da je GTI loš automobil (naprotiv, jedan je od najboljih u klasi), samo je prisutno blago osećanje promašene šanse i prilike da se prezentuje daleko dinamičniji automobil nego što novi Scirocco jeste...


I generacija modela Scirocco 1974-1981

Najveće priznanje mora se odati dizajnerima VW-a koji su uradili odličan posao na konceptu Iroc predstavivši veoma agresivan i prepoznatljiv oblik koji je pri tom definitivno ”wagenovski”, a da ne kopira ni jedan od aktuelnih modela. Potom, odrađen je ogroman i težak posao prilagođavanja ovog oblika za serijsku proizvodnju, a da pri tom ne izgubi ništa od svojih karakteristika. Možemo potvrditi da su dizajneri u tome i uspeli i serijski Scirocco ima sve detalje koncepta, pa i njegovu pojavu i svežinu dizajna. Definitivno, estetika je jedna od jačih strana ovog automobila.

Ispod ove atraktivne metalne oplate krije se poznata, proverena i ponekad precenjena VW tehnologija koja se sva može naći i u Golfu. Tu prvenstveno mislimo na poznatu platformu, ipak, malo prekrojenu za upotrebu kod novog Sciroccoa. Konkretno, Golf i Scirocco imaju istu dužinu, ali je novi model širi, skoro jednako širok kao i Passat. Uz nižu liniju krova, masivnije obline, zakošeniju haubu, ovaj momenat veće širine samo doprinosi uspešno izvedenom utisku performansi, snage i moći.

I generacija modela Scirocco 1974-1981.

VW navodi podatak da se četiri odrasle osobe komforno mogu smestiti u enterijer, a da prtljažnik raspolaže sa 292 litra prostora. Interesantan i sportski detalj je i zadnja klupa, kojoj naziv ”klupa” nikako ne odgovara jer je sastavljena iz dva posebna sportska sedišta i pored dobrog izgleda pruža i odličnu udobnost. Ipak, prvi testovi će pokazati, a mi pretpostavljamo da će putnici na zadnjim sedištima imati prilično klaustrofobičan utisak zbog malih staklenih površina.

Komandna tabla ne iznenađuje svojim dizajnom i nepogrešivo je VW-ovska sa svim očekivanim elementima. Interesantan detalj, preuzet iz kuće Audi su držači za ruke kod ručice menjača, neophodni prilikom agresivnije vožnje krivudavim planinskim putevima.


II generacija modela Scirocco 1981-1992

Ispod haube novog Scirocca, nalaziće se četiri moderna VW motora, tri benzinca i (samo) jedan dizel. Za sad to su benzinski TSI motori snage od 122, 160 i 200 KS i provereni TDI motor od 2,0 litre zapremine i 140 KS. S obzirom na snagu i težinu Scirocca, performanse su zagarantovane, kao i niska potrošnja, pogotovo kod dizel verzije. Snaga se prenosi na prednje točkove, a za transmisiju, VW je predvideo šestostepeni manuelni menjač ili najnoviju generaciju proverenog i brzog DSG automatika sa čak sedam stepena prenosa.

Važan dodatak voznoj dinamici je i Active Chasic Control, odnosno elektronski sistem koji kontroliše tvrdoću amortizera i opruga prilagođavajući ih uslovima puta. Sistem raspolaže ”normal”, ”comfort” i ”sport” modom i njegove prednosti se najviše vide na lošoj podlozi.



Ipak, ako ste zainteresovani da se novi Scirocco nađe i u vašoj garaži, moraćemo da vam ostanemo dužni za informaciju o ceni. Naime, VW nije objavio ni okvirnu cenu za novi model, niti postoji procena koliko bi Scirocco koštao kod nas, tako da će ta informacija morati malo da sačeka.

Interesantno je da je još pre početka prodaje VW izričito odbio mogućnost da se Scirocco prodaje u Americi, gde je nekad bio izuzetno popularan, objašnjavajući odluku slabim dolarom u odnosu na evro. Pravim poznavaocima nije bila potrebna ovako providna priča da bi znali o čemu se radi. Jednostavno, VW se plaši da Scirocco ne krene da napada prodaju Golfa GTI (koja je u Americi bolja nego u Evropi) i time ugrozi plasman oba modela.

Sa druge strane, VW je uveren u svoje pozicije na Starom kontinentu pa tako bez problema prodaje Golf GTI, ali u dva karoserijska ”pakovanja”, znajući da bez obzira na cenu, problema sa plasmanom neće biti...

Piše: V. Herbez, Vrele Gume



Hmmm...Svakako nešto što bih jako,jako želeo da posedujem...Sećam se kako sam nekada gledao sa oduševljenjem taj model ali naravno nisam imao dovoljno novca da ga kupim.
Istorija se ponavlja-opet ista stvar:laugh:

12
Religija / Smak Sveta?
« poslato: Jun 16, 2008, 09:58:42 posle podne »
{youtube}xoWrtZX6J4c&NR=1{/youtube}

Da li je to ono o čemu piše Biblija? Da li je kraj zaista tako blizu?:blink: :laugh:


Citat
Откривење, глава 21

 

1. И видех небо ново и земљу нову; јер прво небо и прва земља прођоше, и мора више нема.
Иса. 57:20, Иса. 65:17, 2 Пет. 3:13

2. И ја Јован видех град свети, Јерусалим нов, где силази од Бога с неба, приправљен као невеста украшена мужу свом.
Иса. 52:1, Иса. 54:5, 2 Кор. 11:2, Гал. 4:26, Јевр. 11:10

3. И чух глас велики с неба где говори: Ево скиније Божије међу људима, и живеће с њима, и они ће бити народ Његов, и сам Бог биће с њима Бог њихов.
2 Мој. 25:8, 3 Мој. 26:11, Језек. 37:28, Језек. 48:35, 2 Кор. 6:16, Откр. 7:15

4. И Бог ће отрти сваку сузу од очију њихових, и смрти неће бити више, ни плача, ни вике, ни болести неће бити више; јер прво прође.
Иса. 25:8, Иса. 35:10, 1 Кор. 15:26, 1 Кор. 15:54

5. И рече Онај што сеђаше на престолу: Ево све ново творим. И рече ми: Напиши, јер су ове речи истините и верне.
Иса. 43:19, 2 Кор. 5:17, Откр. 4:2

6. И рече ми: Сврши се. Ја сам Алфа и Омега, Почетак и Свршетак. Ја ћу жедноме дати из извора воде живе за бадава.
Иса. 12:3, Јован 7:37, Откр. 22:17

7. Који победи, добиће све, и бићу му Бог, и он ће бити мој син.
Зах. 8:8, Рим. 8:15, Рим. 8:17, Рим. 8:32, Јевр. 8:10, Откр. 2:7, Откр. 2:11

8. А страшљивима и невернима и поганима и крвницима, и курварима, и врачарима, и идолопоклоницима, и свима лажама, њима је део у језеру што гори огњем и сумпором; које је смрт друга.
Лука 19:21, 1 Кор. 6:9, Ефес. 5:5, 1 Тим. 1:9, Јевр. 12:14, Откр. 20:6, Откр. 22:15

9. И дође к мени један од седам анђела који имаху седам чаша напуњених седам зала последњих, и рече ми говорећи: Ходи да ти покажем невесту, Јагњетову жену.
Откр. 4:1, Откр. 17:1

10. И одведе ме у духу на гору велику и високу, и показа ми град велики, свети Јерусалим, где силази с неба од Бога,


I još jedan deo u vezi ona dva sunca...

Citat
5. И ноћи тамо неће бити, и неће потребовати видела од жишка, ни видела сунчаног, јер ће их обасјавати Господ Бог, и цароваће ва век века.
Псал. 36:9, Псал. 84:11, Иса. 60:19, Дан. 7:27, Зах. 14:7, Рим. 5:17, 2 Тим. 2:12, 1 Пет. 1:3, Откр. 3:21
:laugh:

i još ovo:

Citat
2. Насред улица његових и с обе стране реке дрво живота, које рађа дванаест родова дајући сваког месеца свој род; и лишће од дрвета беше за исцељивање народима.
1 Мој. 2:9, 1 Мој. 3:22, Откр. 2:7, Откр. 21:21, Откр. 21:24

3. И више неће бити никакве проклетиње; и престо Божји и Јагњетов биће у њему; и слуге Његове послуживаће Га.
Псал. 16:11, Језек. 48:35, Зах. 14:11, Мат. 25:41, Откр. 7:15, Откр. 21:4


Koja se ono godina pominje kao dan D? 2012? :laugh:

13
O svemu i svačemu / Zagonetna Ličnost
« poslato: Mart 23, 2008, 08:58:24 posle podne »
Pogodite ko je na slici?  :lolpopodu:


14
O svemu i svačemu / TV
« poslato: Mart 12, 2008, 05:03:04 pre podne »
Ajde da Vas čujem,da li ste imali i gde pojavljivanje na televiziji-lokalnim,nacionalnoj...

Evo  ja sam imao tri pojavljivanja B)
Jednom na  tadašnjoj TV Novi Sad, NS+ (davno beše) u prilogu o kinološkoj izložbi u Novom Bečeju...
Jednom na nacionalnoj u emisiji \\\"Dozvolite\\\" dok sam bio u profesionalnoj službi
I jednom sam slučajno uhvaćen u kadar u prilogu o vremenskoj prognozi :laugh: takođe na nacionalnoj tv, tvbg1

Znam da su mnogi forumaši odavde imali mnogo značajnija pojavljivanja-pa hajde malo samoreklame :silly:

15
Igre / Battlestations Midway
« poslato: Februar 13, 2008, 07:40:37 posle podne »
Moja nova \\\"igračka\\\" sveže skinuo sa net-a :laugh:
Još sam posvađan s komandama B)








Stranice: [1] 2