Zadaci za razmišljanje....

Započeo tanja mitic, Novembar 21, 2007, 03:42:52 PRE PODNE

« prethodna tema - sledeća tema »

Gordana Kuzmanovic Sadzakov

Vasker je postavio zadatak.
 Mislim da se brojevi ne mogu spajati, jer bi tada resenje bilo jako lako.

(45 : 3) : 1= 15

Od Vaskera sam cula da je zadatak postavljen na nekom od volonterskih kampova u Hrvatskoj i da ga niko do danas nije resio, Nas Voyac zna resenje koje postoji, pa cemo ga zamoliti da koordinira resavanje ovog zadatka :)

Voyac ne otkrivaj resenje dok se dobro ne namucimo!

ajd\\\' sad vijuge na posao...

Boris Majstorovic

Ovaj zadata se resava po principu:
 ako nece Muhamed bregu, eto brega Muhamedu. Ja sam ga resio na sledeci nacin:
 5/(4/3-1) = 15

... Tata Borise ja ti unapred cestitam :)  jer si 99,99% resio tacno  :tapsh: :tapsh: :tapsh:
 Moracemo da pitamo Voyac-a!  Vooooyaaaac !!!!!

.... i tako dok se oporavljamo od malopredjasnjeg \\\"neresivog\\\" zadatka, (eto nam dokaz da se sve moze resiti :) )... evo ga jedan laksi:

... Pre 10 godina jedan covek je imao cetiri puta vise godina nego njegov rodjeni brat, dok je danas dvostruko stariji od njega. Koliko godina danas imaju njih dvojica?

Axl Axl

hihi @ tata Boris 4/3 je 1.33333333 u beskonacno :D znaci bice 15.000000...15 ako cemo u dlaku :D

x-10=4y
x=2y

danas imaju 30 i 15 godina, a imali su 20 i 5 pre 10 godina

Boris Majstorovic

Axl napisao/la:
Citathihi @ tata Boris 4/3 je 1.33333333 u beskonacno :D znaci bice 15.000000...15 ako cemo u dlaku :D

Nece biti. To dobijes ako koristis kalkulator, ali probaj da sve rasčlaniš na razlomke:
5
-
1
______ =
4    3  
_ - _
3    3

Axl resio si zadatak. 5*

Sto se tata Borisa tice mislim da ga je resio , samo cekam da Voyac potvrdi  :dabome:

A kada cu i ja resavati zadatke :plache:  ???

Voyac kaze :dabome:
... i jos kaze da ima jos jedno resenje....
 Bravo tata Borise cista 10!

dok cekamo da neko od nas resi taj \\\"neresivi\\\" zadatak na drugi nacin, evo jos jednog:

Igraliste je dugacko 100m, a konopac 101m. Razapet je izmedju 2 gola.
Ako stanete u srediste igralista koliko cete moci da odignete konopac od zemlje: da prodjete ispod njega puzeci, hodajuci uspravno, ili ce i slon moci da prodje? Prvo odgovorite na osnovu zdravog razuma, a onda pokusajte i da izracunate.

Boris Majstorovic

Lusy napisao/la:
CitatVoyac kaze :dabome:
... i jos kaze da ima jos jedno resenje....

Hoce neko da proba , ili da ja dam i drugo rešenje?

Lusy napisala:
CitatIgraliste je dugacko 100m, a konopac 101m. Razapet je izmedju 2 gola.
Ako stanete u srediste igralista koliko cete moci da odignete konopac od zemlje: da prodjete ispod njega puzeci, hodajuci uspravno, ili ce i slon moci da prodje? Prvo odgovorite na osnovu zdravog razuma, a onda pokusajte i da izracunate.

Da li je kanap vezan za prečku ili stativu gola, tacnije na kojoj je visini vezan?

daj tata Borise i to drugo resenje... da se ne patimo vise :)  
... nadam se da resenje nije u apsolutnoj vrednosti!?

...kanap ide po zemlji. Ti stanes na sred igralista i odignes kanap i.... nije bitno gde je vezan... recimo da je ukucan klin na aut liniji kod gola...:)

Boris Majstorovic

Prvo za kanap: Ja kanap ne mogu da podignem 7 m bez neke dizalice, a kad bih je imao, onda bi ispod mogao da prođe slon sa slonom na leđima:laugh: :laugh: :laugh:

Dao bih Vam jos jednu nedelju za ono rešenje sa brojevima, pokušajte da rešite , nije teško. :ochi: :ochi: :ochi:

NOV ZADATAK: Budite Arhimed i izračunajte koliko ima procenata i grama svih metala u prstenu napravljenom od legure zlata, bakra, kalaja i gvožđa, ako se zna da je ukupna masa prstena 60 grama (velik prsten!), da zlata i bakra ima zajedno 2/3 , zlata i kalaja 3/4, a zlata i gvožđa 3/5!

;)

...probacu da resim taj neresivi zadatak na drugi nacin. ok je i vreme koje si dao. Sada ne mogu.... Budna sam  42 sata... bila na onom balu... a sto ti nisi bio?... bilo je jako lepo... i na kraju sam otpevala i jednu pesmu iz filma\\\" Visoke potpetice\\\"...

Uputstvo za zadatak sa kanapom.... cist matematicki zadatak....kada podignes kanap ( s\\\'dizalicom ili bez ;)  na sredini igralista......:)

Ovo za Arhimeda cu sutra... Pozdrav  :)

Boris Majstorovic

Lusy napisao/la:
CitatBudna sam  42 sata... bila na onom balu... a sto ti nisi bio?... bilo je jako lepo... i na kraju sam otpevala i jednu pesmu iz filma\\\" Visoke potpetice\\\"...
RECORDARAS?

CitatUputstvo za zadatak sa kanapom.... cist matematicki zadatak....kada podignes kanap ( s\\\'dizalicom ili bez ;)  na sredini igralista......:)

Pa rešio sam ga = može da se podigne 7,089 metara

... da Recordaras...:)

a sutra ti javljam dal\\\' si dobro resio ;)

tata Boris napisao/la:
CitatPrvo za kanap: Ja kanap ne mogu da podignem 7 m bez neke dizalice, a kad bih je imao, onda bi ispod mogao da prođe slon sa slonom na leđima:laugh: :laugh: :laugh:

Dao bih Vam jos jednu nedelju za ono rešenje sa brojevima, pokušajte da rešite , nije teško. :ochi: :ochi: :ochi:

NOV ZADATAK: Budite Arhimed i izračunajte koliko ima procenata i grama svih metala u prstenu napravljenom od legure zlata, bakra, kalaja i gvožđa, ako se zna da je ukupna masa prstena 60 grama (velik prsten!), da zlata i bakra ima zajedno 2/3 , zlata i kalaja 3/4, a zlata i gvožđa 3/5!

;)

Bravo tata Borise za ovo 5*
 Mislila sam da ćeš se osvrnuti na čika Pitagoru pa onako matematički ;)

Čika Arhimedu beše teško da nosi taj prsten::laugh:

Ne mogu da pišem hemijske simbole jer nema onih superscripta i subscripta

Evo ga: :)

zlato + bakar = 2/3 = 40g = 30.5g +9.5g
zlato + kalaj =3/4 = 45g = 30.5 + 14.5g
zlato + gvožđe = 3/5 = 36g = 30.5 + 5.5g

-------------------------------------------
 Zlato = 30.5g =50.833%
 Bakar =  9.5g =15.833%
 Kalaj = 14.5g =24.166%
 Gvožđe = 5.5g = 9.166%

Boris Majstorovic