Donor

Započeo Irena Žunić, Mart 25, 2008, 01:19:06 PRE PODNE

« prethodna tema - sledeća tema »

Irena Žunić

Donor. Da li znate sta je to? Dobrovoljno posmrtno darivanje organa.  Oči, bubrezi, pluća, jetra, koža, koštana srž..Da li biste postali donor?
Pitanje humanosti, pitanje morala...

Goran Čonkić

Moj iskren odgovor. Ne bih. Razlog. Medicinski kadar je toliko iskvaren i iskompromitovan da jednostavno znam da moji organi ne bi otisli pravim osobama kojima je potrebno, vec bi otisli kod nekog ko ne zasluzuje zivot a ima para da potplati Med. Radnika...

Inace smatram da je vrlo humano i da nije onoga sto sam naveo bih, drage volje...

Irena Žunić

Mali_Lala napisao/la:
CitatMoj iskren odgovor. Ne bih. Razlog. Medicinski kadar je toliko iskvaren i iskompromitovan da jednostavno znam da moji organi ne bi otisli pravim osobama kojima je potrebno, vec bi otisli kod nekog ko ne zasluzuje zivot a ima para da potplati Med. Radnika...

Inace smatram da je vrlo humano i da nije onoga sto sam naveo bih, drage volje...

Potpuno si u pravu, iskustvo nas je tome naucilo.

A da postavimo ovako pricu:

Tvom detetu je neophodan bubreg!!! Prodaces sve, uciniti sve, POTPLATITI koga treba???????????? Gde je tu granica moralnosti? Sta vazi za druge a sta za mene?

Goran Čonkić

Sud je sud a cud je cud...sve po zakonu...

Pera Petlic

Mali_Lala napisao/la:
CitatMoj iskren odgovor. Ne bih. Razlog. Medicinski kadar je toliko iskvaren i iskompromitovan da jednostavno znam da moji organi ne bi otisli pravim osobama kojima je potrebno, vec bi otisli kod nekog ko ne zasluzuje zivot a ima para da potplati Med. Radnika...

A vi ste se pa tako \\\"ne daj boze\\\" pa nadavali da imate pravo da generalizujete...nisu bas svi korumpirani i iskompromitovali...  :hitna:

Goran Čonkić

Pa ok ajde...vozaci hitne pomoci nisu...;) ;)

Irena Žunić

Tek sad videh da je bila slična tema.  Da preformulišem pitanje.
 Š ta  te sprečava da ozvaničiš svoju humanost (postaneš član \\\"biblioteke\\\")?

Lenjost? Deklarativno smo svi za tu ideju, ali od teorije do prakse malo je duži put. Izgleda da se negde usput izgubi i naša humanost.

Radomir Jelic

gde se uclanjuje i na koji nacin?

Robbyn �

Hipotetička situacija...Desi mi se nešto,ne daj Bože, i na aparatima 50-50% da ću ostati...U međuvremenu neki glavonja uništio jetru regresiranim skupštinskim viskijem i čeka transplataciju a moja mu baš potaman...
Pojavi im se na listi da je donor potencijalno dostupan.
Š ta mislite da li bi sve učinili da me održe živim-mene smrtnika?Sa zdravstvom ovakvim korumpiranim kakvo je sada?  :bejzbolka:

Kada bih bio siguran da će to ići nekoj sirotinji, što da ne?Tamo gde bih išao više mi ne bi trebalo.Ali ovako,nisam siguran...

Petar Vidovic

ukoliko ko zeli, mozete pisati na:
VMA, Crnotravska 17, Beograd P.F. 1003
Klinika za nefrologiju
Odeljenje za transplataciju organa

ili pozvati:
 011/367-0784
661-122
662-755 lokal 31-645

procedura je jednostavna. javis se, u roku od par dana dobijes pismo sa izjavom koju popunis i karticom koju potpisujes na poledjini, sve to potpisano posaljes nazad na VMA gde se sve overava i opet ti vracaju donorsku karticu koju nosis sa sobom u novcaniku i ako zagines negde cika milicajac koji vrsi uvidjaj kad pregleda dokumenta i nadje tu karticu obavestava VMA koji se potrude da dodju sto pre i pokupe sve sto je frisko i upotrebljivo.
sve u svemu sa scene izlazis sa stilom. :)

salu na stranu, za mene je sve to ok. zasto da ne?
sbbkbb (sta bi bilo kad bi bilo) me ne opterecuje. svaki zivot je vredan, pa i tog nekog glavonje.
u svakom slucaju tesko da ce se jetrom okoristiti, probadace ga s vremena na vreme. B)
znam, 100%.

Loredana Perak

Pa,za sada jos nisam razmisljala o tome... Dobrovoljni sam davalac krvi,za sada mi je to ok sto se tice pomoci. ne znam,mozda i bih.